szerző:
hvg.hu

Meglepő kijelentést tett a Google egyik vezető szakembere, aki az androidos telefonok biztonságáért felel.

Adrian Ludwig, a Google egyik vezető mérnöke meghökkentő kijelentést tett az újságíróknak a Google éves fejlesztői konferenciáján. Azt állította, hogy azok az androidosok, akik antivírusokat és egyéb biztonsági alkalmazásokat telepítenek a telefonjukra, semmivel sincsenek nagyobb biztonságban, mint azok, akik ezt elmulasztják. A mérnök szerint a potenciálisan veszélyes alkalmazások kockázata igen csekély, s túlzott a felhajtás, ami ezek körül van. Végső soron tehát felesleges harmadik fél víruskergető alkalmazását telepíteni.

A mérnök azt is elmondta, hogy minden egyes app automatikus ellenőrzésen esik keresztül, mielőtt még letölthető lenne. A gyakorlatban a legtöbb androidos felhasználó sohasem fog potenciálisan veszélyes alkalmazással találkozni, de ha teljes biztonságban akarja érezni magát, akkor mindig telepítse az Android legújabb változatát.

Messzemenően nem ért egyet ezekkel a kijelentésekkel Graham Cluley, aki 14 évig dolgozott a Sophosnál. Blogbejegyzésében „rossznak” titulálja Adrian Ludwigot, és csodálkozik, hogy pont egy ilyen biztonsági szakember nincs tisztában azzal, milyen kockázatoknak van kitéve az Android platform.

Azt is nehezményezi, hogy Ludwig csak igen ritka esetekben, csakis bizonyos típusú munkáknál tartja érzékenyeknek a telefonon tárol adatokat, holott – és ebben igazat kell adnunk Cluleynek – egy átlagember számára a fényképei is érzékeny adatoknak számítanak. A frissítést jó ötletnek tartja, azonban azt is hozzáteszi, hogy ez az androidos világban messze nem olyan egyszerű, mint az iOS platformon. Ez előbbinél rengeteg készüléktípus és gyártó van, ki ekkor, ki akkor (ki sosem) teszi elérhetővé a frissítéseket. Összehasonlításként még hozzáteszi: idén júniusban az iOS-felhasználók kilenctizede futtatta a legújabb rendszert, ezzel szemben a KitKat az androidos készülékek mindössze 9 százalékán fut.

Cluleynek arra is volt ellenvetése, hogy komoly biztonsági ellenőrzésen mennek át az androidos appok, s emlékeztetett a WhatsApp beszélgetéseket ellopó alkalmazásra, a hamis Blackberry BBM appra és a hamis antivírus termékekre. Azt azért ennek ellenére is elismeri, hogy még mindig a hivatalos Google Play áruház a legbiztonságosabb hely az androidos appok letöltésére, ezzel együtt furcsállja a Google „unott” hozzáállását az Android-felhasználók biztonságához.

Ami pedig az objektív számokat illeti: az F-Secure 2013-as jelentése szerint a mobil malware-ek 97 %-a a Google operációs rendszere ellen irányult, és idén, az első negyedévben ez az érték már 99 százalék volt. Árnyalja viszont a képet, hogy ezeknek csupán a 0,1 százaléka érintette a Google Play áruházat, a többi külső fejlesztők appjait támadta.

Szóval akkor most telepítsünk vírusirtót androidos telefonunkra avagy sem? Ha különböző forrásokról töltünk le appokat, akkor mindenképpen, viszont ha csak a Google Playből, csak ritkán és akkor is csak nagynevű fejlesztőtől származó alkalmazásokat, elhanyagolható lesz a kockázat. Ezzel együtt jobb félni, mint megijedni, és részünkről úgy gondoljuk, nem foglal el egy vírusirtó akkora helyet a telefonon, hogy ne férne meg rajta szépen, a háttérben, még akkor is – ha Adrian Ludwig állításának megfelelően – úgysem lesz munkája.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

13 ember fagyott halálra szeptember óta

13 ember fagyott halálra szeptember óta

Soros György a CEU-ról egyeztetett az osztrák kancellárral

Soros György a CEU-ról egyeztetett az osztrák kancellárral

Megjöttek az ingyenes filmek a YouTube-ra, de nem örülhet neki mindenki

Megjöttek az ingyenes filmek a YouTube-ra, de nem örülhet neki mindenki

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin