szerző:
hvg.hu

Beültethető, vezeték nélkül vezérelhető fogamzásgátló chipet fejlesztett ki egy massachusettsi cég.

A 20 négyzetmilliméteres szerkezetben 30 mikrogrammnyi található a levonorgestrel nevű hormonból, amit egyébként például itthon is használnak fogamzásgátlásra. A beültetett chip 16 éven át látja el feladatát.

A chipet a fenékbe, az alkarba vagy a hasba kell beültetni, a bőrfelszín alá. A hatóanyag platina és titán membránnal védett tározókban van. Amikor a chip elektromos jelt ad, a membránok elolvadnak, és a szükséges mennyiségű hormon (vagy később más gyógyszeranyag) felszabadul a tározókból.

©

A MicroCHIPS nevű cég által kifejlesztett eszköz legnagyobb előnyének a vezeték nélküli vezérelhetőséget tartják, a nőknek ugyanis, gyerekvállalási terv esetén, nem szükséges kórházba menniük a fogamzásgátló hatás megszüntetéséhez – írja az IFL Science. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az érem másik oldalán ott van a biztonsági kérdés is: a vezeték nélkül vezérelhető eszköz ugyanis – mint bármelyik másik – meghackelhető, adott esetben kikapcsolható.

A MicroCHIPS fejlesztésének preklinikai tesztjei jövőre kezdődnek, az eszköz a tervek szerint 2018-ban kerül forgalomba. A massachusettsi cég csontritkulásban szenvedők részére is fejlesztett egy hasonló megoldást, annak tesztelése már jóval előrehaladottabb fázisban van, és akár jövőre piacra dobhatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!