szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly vitába keveredtek a Wikipédia üzemeltetői egy fotóssal, melynek eredményeként a fél világ egy majom fotóját nézegeti. A kép a majomról készült, és a majom is csinálta.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia a fotós többszöri próbálkozása ellenére megtagadta a brit David Slater kérését, melyben egy majmos fotó törlését követelte. A Telegraph cikke szerint a vita tárgyát a fotó tulajdonjoga képezi: a fotós szerint a kép az övé, míg a Wikipédia egyértelműnek látja, hogy ez nem igaz, a felvételt ugyanis a majom készítette, így Slaternek nincs joga rendelkezni felette.

©

A fotós úgy érvel, hogy a kép az ő gépével készült, és végső soron az ő munkájának eredménye (elutazott oda, megkereste a majmokat stb.), éppen ezért jogi útra tereli az ügyet. A per már csak azért is érdekes lesz, hiszen a fotós érvei nevetségesnek tűnnek abban a pillanatban, ha a majom helyére egy embert helyettesítünk be: nem attól nevezünk valakit egy kép készítőjének, mert övé a gép, ahogy egy kölcsönlaptopon írt regény szerzője sem a laptop tulajdonosa.

A Wikimedia bár úgy érvel, hogy a fotós a majom volt, és a fotó alá is azt írták, hogy az a rajta szereplő üstökös makákó saját magáról készült felvétele, de a felvételt a “közkincs” (public domain) licenszkategóriába sorolják.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!