szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két lépéssel próbálja csökkenteni a felhasználókat idegesítő kattintásvadász megosztásokat a Facebook. Azt ígérik, hamarosan kevesebb lesz az üzenőfalainkon az ilyen tartalom.

Egy jelenség, amivel már garantáltan találkozott: egy facebookos oldal közzétesz egy linket, valamilyen hatásvadász, de semmi konkrétumot nem tartalmazó szöveggel, és a biztatással, hogy tessék csak kattintgatni, utána nagyon jó lesz, vagy legalábbis valami nagyon érdekes következik. Kattintás után pedig kiderül, hogy “A SZTÁR IVOTT EGY KÓLÁT, HOGY UTÁNA MI TÖRTÉNT, AZ ELKÉPESZTŐ!” című cikk csak arról szólt, hogy utána visszacsavarta a palackra a kupakot. Nos, az ilyen megosztások ellen vezet be a következő hetekben két dolgot is a Facebook.

Az átverős tartalmakról legjobban talán az olvasásukkal töltött idő árulkodik. Ha valaki rákattint a Facebookon egy megosztásra, majd perceken át a lekattintott oldalon tartózkodik, valószínűleg valami érdekeset talált ott. Ha viszont pár másodperc múlva bezárja a megnyitott oldalt, és visszatér a Facebookra, valószínűleg nem azt találta az oldalon, amit a Facebookra kitett leírás ígért.

Szintén gyanús, ha egy Facebookon közzétett cikk linkjére 1000 ember kattint, viszont utána csak 7 lájkolja, kommenteli vagy osztja meg a cikket. Ez a közösségi oldal üzemeltetői (és a józan paraszti ész szerint is) valószínűsíti, hogy nem igazán az volt a cikkben, mint amit közlői ígértek a Facebookon.

Ez a két faktor, az oldalon töltött idő, valamint a lekattintók és a lájkolók/hozzászólók/továbbosztók aránya az a két fontos szempont, amit a Facebook ezentúl figyelembe vesz, és ezek alapján is értékelik majd a facebookos megosztásokat. Ha mindkét faktor kifejezetten negatív, akkor azt a Facebook átverésgyanúsnak érzékeli majd, és nem nagyon mutogatja majd a felhasználók üzenőfalain. Ha viszont mindkét érték pozitív, annál érdekes cikket sejt az algoritmus, és bátran ráengedi a tartalmat üzenőfalainkra.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari