szerző:
hvg.hu

Hajlítható, hűtővé alakítható sütő, ételhez komponált zene, mobil foltnyomtató és játékos bacilusgyűjtő – a 2014-es Electrolux Design Lab verseny elődöntősei szerint néhány évtized múlva ilyen eszközökkel lehet felszerelve egy átlagos háztartás. A koncepciók között magyar ötlet is van.

Amikor 40-50 évvel ezelőtti sci-fi filmeket nézünk, sokszor csak elnézően mosolygunk azon, milyennek képzelték akkor a jövőt. Aztán rájövünk, hogy ami akkor elképzelhetetlen volt, mára megvalósult, így nem árt jobban odafigyelni arra, milyennek álmodják a holnapot a fiatalok. Az Electrolux Design Lab formatervezői verseny pályázói a jövőnek terveznek: ma még megvalósíthatatlannak tűnő technológiákat, formaterveket találnak ki, de ha a 2014-es pályázat elődöntős koncepcióit megnézzük, szépen kirajzolódik előttünk a jövő otthona.

Munka után hazaérve a vacsorát a hajlítható, sütővé, grillezővé, vagy hűtővé is átalakítható Surphase főzőlapon készíthetnénk el, az étkezéshez pedig az Air Globe teremtene kellemes hangulatot. Nem csak a hőmérsékletet vagy a páratartalmat állíthatnánk be a lakásban, hanem egyes tájak hangulatát is magunk köré varázsolhatnánk: egy jó steak mellé például az argentin pampák levegője tökéletesen illene. Ha még ennél is különlegesebbre vágyunk, használhatnánk a Cooreatert, ami főzés közben szkenneli a hozzávalókat, és ezek alapján alkot az ételekhez tökéletesen passzoló zenét.

A Surphase főzőlap sütőként és hűtőként is használható
©
Majd egyszerűen összehajtogatható
©

Vacsora után beleférhet az időnkbe egy gyors HERO verseny a gyerekekkel, amivel szó szerint játszva tehetnénk egészségesebbé az otthonunkat. A szemüveg megmutatná a levegőben található kórokozókat, amiket, ha elkapunk a kesztyűvel, pontokat szerzünk.

A nap végén a Sanitary Sleep Station ágyrendszer segítene a pihentető alvásban, amely valós időben igazítaná a hőmérsékletet és páratartalmat testünk igényeihez, valamint gondoskodna róla, hogy alvási ciklusunkhoz igazodjon az ébresztés, így biztosítva a tökéletes kipihentséget a következő napra. Ébredés után egészséges és tápláló reggelit készíthetünk a saját algatermelő és ételnyomtató berendezésünkön. A spirulina alga az egyik leggazdagabb proteinforrás, és hihetetlenül egészséges is. Ebből készít a 3D ételnyomtató olyan ételt, amilyet csak szeretnénk.

Ételnyomtatás otthon
©

És végül a kérdés, ami 50 év múlva is ugyanakkora gondot fog okozni reggelente, mint ma: mit vegyünk fel aznap? Bár nem létezik olyan technológia, ami ezt a dilemmát megoldaná helyettünk, ha végre döntésre jutottunk, a Fabric Assistances a ruha címkét leolvasva percek alatt felfrissítené, kitisztítaná és kivasalná ruhánkat. Ha találunk egy apró lukat, többé emiatt sem kellene mérgelődni. A Fabric pen elemzi az elszakadt ruha anyagát és azzal megegyező foltot nyomtat a ruhára. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy aznap valami egészen újat veszünk fel, ebben pedig a PETE segíthet, ami üres PET palackokból nyomtatna nekünk tetsző ruhadarabokat.

PET palackokból csinálhatunk ruhát
©

Az Electrolux Design Lab verseny közönségszavazása október 15-éig tart, addig ön is voksolhat az elődöntősökre, köztük a magyar Kovács Apor fent említett PETE munkacímmel futó koncepciójára.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Cisztának hitték, valójában a parazita ikertestvére növekedett benne

Cisztának hitték, valójában a parazita ikertestvére növekedett benne

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Újra utcán a belgrádiak

Újra utcán a belgrádiak

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző