szerző:
hvg.hu

A “love” kifejezést legutóbb 1934-ben mondták olyan gyakran ki a szereplők, mint ma. Batman is jön fel, a háborúkról viszont egyre kevesebb szó esik.

Több mint 87 ezer film és tévésorozat szövegét dolgozza fel az a kereső, amit Ben Schmidt, a bostoni Northeastern Egyetem történelemkutatója készített. A bookworm: movies a filmfeliratokat gyűjtő Open Subtitles oldalon lévő szövegeket használja, ezekben keres és mutatja meg egy-egy kifejezés előfordulásának gyakoriságát.

Kiderül például, hogy a love (szerelem/szeretet) arányait tekintve legutóbb éppen 80 éve volt ugyanolyan népszerű, mint ma: a negyvenes években drasztikusan csökkent a gyakorisága, az ötvenes évektől beállt egy szintre, majd 2012 után valami történt, és ismét pörög a szerelem a mozitermekben. Ha nem arányokat vizsgálunk, hanem az elhangzott kifejezések számát, akkor újabb érdekesség figyelhető meg: 2008-ig folyamatosan nőtt a mozikban elhangzott "love"-ok száma, azóta viszont csökkenő trend látszik.

©

Gyorsan növekszik viszont az "e-mail" kifejezés filmbéli előfordulásainak száma.

©

A virtuális valóság ("virtual reality") emlegetéséről a nyolcvanas és kilencvenes évek sci-fijei után a kétezres évek elejére leszoktak a filmesek.

©

Az egyszerű kereséseken tovább finomíthatunk: a “medium” mezőre kattintva országot, műfajt, rendezőt vagy akár filmstúdiót is megadhatunk szűrőként. Magyar nyelvű szövegekre nincs túl sok értelme keresni, angolul viszont sok érdekesség kideríthető az oldalon, akár kutatási célból is. Íme például egy kép arról, milyen gyakran használja Woody Allen filmjeiben a szex, halál és pénz kifejezéseket.

©

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!