szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kicsit rajzolja át a világtérképet, ha az egyes országokat nem pontos földrajzi határaik, hanem az ottani internetezők száma alapján ábrázoljuk.

Különleges térképet készített az internetről az Oxfordi Egyetem internetkutató intézete. A tavaly októberben összerakott kartogramon (számértékek térképszerű ábrázolása) az országok alapvetően megszokott helyükön láthatók, területük viszont nem határaik, hanem az ott élő internetezők száma alapján van súlyozva.

Érdekes megfigyelni például Észak-Amerikát, ahol az Egyesült Államok teljesen elnyomja Kanadát. A földrajzi méretéhez képest szintén eltörpül Afrika: az USA lakosságának háromszorosát felvonultató kontinens a mérsékelt internet-penetráció miatt ezen a kartogramon kisebb, mint az Egyesült Államok.

Keletebbre nézve egyértelműen Kína uralja a terepet, még Oroszország is csak egy keskeny sávban fér el felette. És ha figyelembe vesszük, hogy a térkép a világbank 2011-es adatai alapján készült, Kínát nyugodtan vehetjük még nagyobbnak. (Ha inkább a térképet venné még nagyobbnak, akkor ide kattintva érheti el.)

©

Ha ezt a térképet érdekesnek találta, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Törvény védi a tehéntrágya szagát és a kakaskukorékolást Franciaországban

Törvény védi a tehéntrágya szagát és a kakaskukorékolást Franciaországban