szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan Európában is teljes gőzre kapcsol az “orvosok Instagramja” néven emlegetett szolgáltatás, amit világszerte már 150 ezer egészségügyi szakember használ.

Az Instagrammal ellentétben a Figure 1 alkalmazásnak konkrét haszna van: az orvosok a szakmai szolgáltatás segítségével megoszthatják egymással és az orvostanhallgatókkal eseteiket, tapasztalataikat. Főleg a tanulóknak hasznos – de persze ritka eseteknél a gyakorló orvosoknak is jól jöhet –, hogy az alkalmazásban tünetek szerint is lehet keresni.

A már több mint 150 ezer amerikai és brit egészségügyi szakember által használt rendszer automatikusan kitakarja a páciensek arcát, de egyéb ismertetőjegyeket (pl. tetoválásokat) manuálisan kell kitakarniuk a felhasználóknak. A szükséges kitakarás és a leírás megadása után feltöltött képeket a Figure 1 moderátorai egyenként hagyják jóvá, így problémás fotó elvileg nem kerülhet a rendszerbe.

©

A szolgáltatást alapító Dr. Josh Landy a BBC-nek elmondta: a titkok megtartásának legjobb módja az, ha nem is tudnak a titokról, így a Figure 1-ben a betegek semmilyen személyes adatát nem kezelik. Az adatvédelmi problémák elkerülése miatt erre olyannyira ügyelnek, hogy nem csak a leírásban személyes adatot tartalmazó fotókat blokkolják, hanem azokat is, amelyek ritka eseteket tartalmaznak. Az alapító szerint egyik felhasználójuk egy ritka betegségben szenvedő pácienséről szeretett volna képet feltölteni, mivel azonban az egész Egyesült Államokban csak hét ilyen esetet tartanak számon, némi nyomozással könnyen beazonosítható lett volna a beteg, ezért elutasították a fotót.

A betegekkel ellentétben a rendszerbe regisztráló orvosokat azonosítják: bár az alkalmazást bárki letöltheti, csak az használhatja, aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy ő orvos.

A Figure 1 alkalmazásban nem csak a rendszert már használó 150 ezer orvos lát fantáziát, hanem a befektetők is jövőállónak tekintik, az elmúlt egy évben 6 millió dollárt, közel 1,5 milliárd forintot pumpáltak az üzemeltető cégbe.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover