szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány éven belül áttörés következhet be a daganatos és egyéb megbetegedések diagnózisában, ha sikeres lesz a Google X részleg egyik legújabb projektje.

A daganatos megbetegedések kimutatásához nem kell mást tenni, mint lenyelni egy tablettát. Hihetetlenül hangzik? Pedig éppen ezen dolgoznak a Google X részlegben, s erről a fejlesztésről számolt be Andrew Conrad a Wall Street Journal Digital konferenciáján.

A Google X részlegen többek között egy olyan viselhető eszközön dolgoznak, amely a nanotechnológiával párosítva segíthet kimutatni a szervezetben lappangó betegségeket. Ehhez parányi mágneses nanorészecskéket használnának – ezek méretére jellemző, hogy több mint 2000 darab elférne belőlük egyetlen vörösvérsejtben.

Hogy ezeket tabletta formájában kellene bevenni vagy a véráramba fecskendeznék, az még a jövő zenéje, mindenesetre a nanorészecskék képesek lennének észrevenni a kóros sejteket (ezek ugyanis olyan fehérjéket, cukrokat tartalmaznak, amelyek nincsenek meg az egészséges sejtekben), és erről „jelentést” küldeni a kapcsolódó viselhető eszköznek.

©

Ha valóban sikeresek lesznek a kísérletek, akár már öt év múlva valósággá válhat, hogy ahelyett, hogy vér- vagy vizeletmintát adna le valaki, egyszerűen bevesz egy tablettát, majd a viselhető eszközre küldött adatok egy felhőbe jutnak, ahonnan a páciens kezelőorvosa letöltheti azokat. Amúgy a nanorészecskék sokáig megmaradnak a vérben, így akár naponta kérhető jelentés tőlük.

Persze addig még sok a teendő, hiszen a nanorészecskék mozgásának szabályozása a testben jóval bonyolultabb feladat, mint a testen kívül, ráadásul a Google-nek majd nagyszámú és ellenőrzött kísérlettel kell igazolnia az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) felé, hogy a módszer biztonságos és hatékony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!