szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy decemberi amerikai árverésen lehet majd licitálni egy, még működőképes Apple-1 komputerre.

Személyesen Steve Jobs adta el azt az Apple-1 személyi számítógépet, amelyik a Christie's aukicós ház szervezésében kerül árverésre, december 11-én. Az aukciós ház 400 ezer és 600 ezer dollár közöttire becsüli a számítógép-ritkaság értékét.

A komputerhez két (törölt) csekk is tartozik, az egyikből, ami 600 dollárról szól, kiderül, hogy a készüléket Charles Rickett vásárolta személyesen Steve Jobstól, az Apple-alapító szüleinek garázsában, Los Altosban. A másik csekken 193 dollár szerepel, és a szövege: Software NA, amelyet Steve Jobs programozott 1976 augusztusában.

©

A Rickett Apple-1 számítógépeként is emlegetett különlegessége kalandos utat járt be, 1977-ben egy Bruce Waldach nevű vállalkozóhoz került, aki azután csődbe ment, elhagyta az országot, és a rendőrség lefoglalta a tulajdonát. Később, 2004-ben egy rendőrségi árverésen lett a gép egy virginiai gyűjtőé, Robert Lutheré, aki később a Kickstarteren próbált pénzt szerezni a számítógép történetét bemutató könyvhöz. Ő bocsátotta most árverésre a Rickett Apple-1-ét.

A gép egyébként teljesen üzemképes, az eredeti Microsoft Basic program fut rajta, és az ugyancsak eredeti Apple-1 Star Trek játékkal tesztelték.

A szakértők szerint akár egymillió dollár fölé is felkúszhat az ára, s ebben azért annyira biztosak, mert a Henry Ford alapítvány épp a múlt hónapban jutott hozzá árverésen egy Apple-1 számítógéphez, és az árcédulára 905 ezer dollár került végül, ami a kikiáltási ár több mint kétszerese volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi