szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatszázezer dollárért kelhet el egy Steve Jobs által eladott Apple-1 számítógép a Christie's aukciósház árverésén.

Hatszázezer dollárért (148,2 millió forint) cserélhet gazdát a Christie's aukciósház decemberre meghirdetett New York-i árverésén egy teljesen működő eredeti Apple-1 számítógép, amelyet 1976-ban maga Steve Jobs adott el 600 dollárért szülei kaliforniai házában.

Az úgynevezett Ricketts Apple-1 személyi számítógép, amelyet eredeti tulajdonosa, Charles Ricketts után kereszteltek el, december 11-én kerül kalapács alá. A Christie's szerint ez az egyetlen máig fennmaradt ismert Apple-1 számítógép, amelyet annak idején közvetlenül az akkor 21 esztendős Jobs adott el a kaliforniai Los Altosban lévő családi házuk garázsából. 

©

Andrew McVinish, az aukciósház vezető munkatársa a "digitális forradalmat" elindító berendezésnek nevezte a készüléket, amely a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára volt. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegességet Robert Luther virginiai gyűjtő bocsátja árverésre, aki 2004-ben tett szert a számítógépre, amelyet a közelmúltban egy Apple-1-szakértő is megvizsgált.

A berendezést az 1976. július 27-én lebonyolított "garázsvásárról" származó beváltott csekk kíséretében adják el. A 600 dollárról szóló csekket Charles Ricketts állította ki az Apple Computer számára. 

Októberben a várakozásokat messze felülmúlva 905 ezer dollárért (223,5 millió forint) kelt el a legelső Apple számítógépek kevés fennmaradt példányának egyike a Bonhams aukciósház New York-i árverésén. A technikatörténeti aukció fénypontjaként beharangozott Apple-1 számítógépet a The Henry Ford szervezet vásárolta meg. Mára kevesebb mint félszáz eredeti Apple-1 számítógép maradt a hajdanán legyártott több száz darabból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Hat éve volt az utolsó tüntetés, amely meghátrálásra késztette a kormányt

Hat éve volt az utolsó tüntetés, amely meghátrálásra késztette a kormányt

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja