szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iOS-es eszközök tulajdonosainak, ha nem éltek a jailbreak lehetőségével, nem kellett félniük a vírusoktól, malware-ektől. Azonban vége ennek a szép világnak.

Több százezer iOS-es készüléket is megfertőzhetett már az elmúlt fél évben a WireLurker nevű kártevőcsalád, amelyet csak mostanában fedeztek fel.

Ahogy arról a Palo Alto Networks beszámolt, a vírus a Maiyadi nevű kínai Mac App Store-ból ered, és ott 467 OS X alkalmazást érint. Ezeket az alkalmazásokat már több mint 365 ezerszer letöltötték. Ha a WireLurker megfertőzte a Macet, és ahhoz USB-n keresztül egy iOS-es eszközt kötöttek, akkor a vírus abba is behatolt.

©

A jelenlegi ismeretek szerint képes megszerezni különféle információkat a telefonról/táblagépről, de mivel a kártevő egyelőre fejlesztés alatt áll, nem tudni pontosan, mi is a célja. Mindenesetre ez az első olyan eset, hogy nem jailbreakezett iOS-es eszközt malware támad meg.

A Palo Alto Networks arra figyelmeztet, hogy csak a hivatalos alkalmazásboltból töltsenek le appokat. Emellett egy másik veszélyre, a nem hivatalos USB-töltőkre is felhívja a figyelmet. Arra is fény derült ugyanis, hogy az ilyen töltőktől is (amelyeket az eredetinél jóval olcsóbban lehet megkapni pl. az eBayen) fertőzödhet az iOS-es készülék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok

Ezt a telefonmárkát imádják legjobban az amerikai fiatalok