szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még egyet lépett előre az emberiség a mesterséges intelligencia fejlesztése terén. A japán tudósok szoftverét futtató számítógépet már majdnem felvennék angol szakra.

Egy átlagos japán gimnazista 93,1 pontot teljesít a Tokiói Egyetem angol nyelvű felvételi vizsgáján, amin a mesterséges intelligencián (AI) alapuló To-Robo szoftver idén 95 pontot ért el – írja a Wall Street Journal. Az előrelépés súlyát jól jelzi az is, hogy a program tavaly csak 52 pontra írta meg a felvételit.

A kutatók 2011-ben kezdték el fejleszteni a szoftvert, azt tűzték ki célul, hogy az AI program tíz éven belül, azaz legkésőbb 2021-re már olyan szintre jut el, hogy fel is vennék az egyik leghíresebb japán felsőoktatási intézménybe. A projekt jelenlegi állása szerint a szoftver párbeszédek és mondatok elemzésében, azok kiegészítésében, szöveges összefüggések és a kontextus megértésében áll jól. Ennek megfelelően a technológia fordítóprogramoknál jöhet majd jól.

©

Rohamosan közeledik, de majdnem ennyire veszélyes is

A mesterséges intelligencia fejlődésében idén már történt komoly előrelépés: a történelem során először júniusban ment át egy számítógép a Turing-teszten. Akkor egy magát 13 éves ukrán kisfiúnak kiadó program győzte meg sikeresen a szakemberek 33 százalékát arról, hogy emberrel beszélgetnek.

Technológiai véleményvezérek szerint mindez nem csak lehetőségeket, hanem komoly veszélyeket is rejt magában. A következő Steve Jobs-ként is emlegetett Elon Musk úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy bárki is valóban fel tudja fogni, milyen gyorsan fejlődik a mesterséges intelligencia. (A fejlődés elképesztő sebességéről itt olvashat.) Szerinte, ha nem vigyázunk, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból