szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi eszköz egyetlen csepp vérből kideríti, milyen betegségek lappangnak bennünk.

Jól példázza a digitalizáció és az egészség mind szorosabbá váló kapcsolatát az, ahogyan a techóriások belevetették magukat a fitneszbizniszbe, gondoljunk csak a különféle videlhető fitneszeszközökre. S bár e kütyük hasznossága vitathatatlan, túl sok dolgot azért nem árulnak el egészségi állapotunkról. Ha erre kíváncsiak vagyunk, továbbra is egy megoldás marad: irány a körzeti orvos.

Ebben hozhat változást a DNA Medical Institute-ban dolgozó Dr. Eugene Chan és kollégái fejlesztése, egy olyan hordozható eszköz, amely egyetlen csepp vérből állít fel diagnózist. A készüléket a NASA megbízásából fejlesztették, olyan támogatókkal, mint a nemzeti Egészségügyi Intézet vagy a Bill és Melinda Gates alapítvány.

Az rHEALTH (resuable Handheld Electrolyte and Lab Technology for Humans) nevű eszközre cseppentett vérrel nanocsíkok és különféle reagensek lépnek reakcióba, és az így keletkezett „koktélt” világítja át különféle fényintenzitással lézerfény, és a fényszóródásból következtethetnek a diagnózisra.

©

Az eszköz jelenleg teljesen megbízhatóan számlál sejteket, diagnosztizálja a HIV-fertőzést, és jól teljesít a szervezetben lévő különféle fehérjemarkerek értékelésében. Olyan betegségek is felismerhetők vele, mint az influenza, a tüdőgyulladás vagy az ebola.

Az igazi újítás (túl azon, hogy az rHEALTH zéró gravitációnál is működőképes) az eszköz mérete, illetve az, hogy mindössze egyetlen csepp vérre van szükség a vizsgálatnál.

A kutatócsoport most tovább kívánja bővíteni az eszköz tudását, hogy minél több betegséget legyen képes felismerni, mire kereskedelmi forgalomba kerül. Háromféle változatot fognak árulni: az rHEALTH One-t transzlációs kutatásokhoz, az rHEALTH X-et az orvosok számára, míg az rHEALTH X1-et a hétköznapi embereknek szánják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!