szerző:
hvg.hu

Egy nagyjából 150 négyzetméternyi helyet elfoglaló szuperszámítógép volt először képes 1 teraflopos teljesítményre, alig két évtizede. Néhány órája Las Vegas-ban bemutattak egy chipet, amely ugyanerre képes. Egy körömnyi helyen, a telefonunkban vagy éppen az autónkban.

Tulajdonképpen hagyományosnak mondható, hogy az Nvidia a világ legkomolyabb fogyasztói elektronikai eseményeként jegyzett CES első óráiban mutatja be azt a chipet, ami az adott év csúcskategóriás telefonjait és táblagépeit hajtja majd. Két éve a Tegra 4-et leplezték le, tavaly a Tegra K1 érkezett, néhány órával ezelőtt pedig a Tegra X1 került színpadra Las Vegas-ban.

©

Az újdonságot bemutató Nvidia-vezérigazgató, Jen-Hsun Huang szerint az X1 a világ első mobil szuperchipje. A 256 GPU (grafikai) maggal – a tavalyi X1-ben még “csak” 192 volt – és nyolc CPU maggal rendelkező chip 1 teraflopos teljesítményre képes, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 1 000 000 000 000 műveletet végez el.

A technológia fejlődésének sebességét jól mutatja, hogy a számítástechnika csúcsát jelentő hatalmas szuperszámítógépek 1996-ban érték el az 1 teraflopot – ehhez egy nagyjából 150 négyzetméteren elterülő gépmonstrumra és 500 ezer wattos teljesítményfelvételre volt szükség, valamint további 500 ezer wattra a gépterem hűtéséhez. Most pedig ugyanez a számítási teljesítmény már egy zsebrevágható telefonba is belefér, mindössze 10 wattot fogyaszt.

Jen-Hsun Huang, kezében az apró szuperchippel
©

A Tegra X1 chipelt szerelt okostelefon 60 Hz-en játssza le a 4K felbontású videókat, de ami még jobban érzékelteti a chip erejét: az X1-ben elég erő van egy autó teljes fedélzeti számítógépének irányítására még akkor is, ha ez az üzemeltetéshez szükséges rendszerek a és sofőr előtti szokásos visszajelzők mellett a további három utas előtti egy-egy monitort, a hátul ülőknek egy-egy film lejátszását, a hőmérsékletszabályzókat és a videóképet mutató belső visszapillantó tükröt is jelenti.

Az Nvidia januárban bejelentett chipjei rendszerint az év második felében piacra kerülő csúcstelefonokban jelennek meg először.

Ha nem szeretne lemaradni a CES 2015 legfontosabb újdonságairól, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát, ahol mindenről beszámolunk. Ha most rögtön belekezdene a hírek olvasásába, itt találja őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru