szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Volt idő – nagyon rég –, amikor a Windows egyeduralma megkérdőjelezhetetlen volt az operációs rendszerek között. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy 2015-ben jön el az a pillanat, amikor évek után újra lesz egy ilyen piaci szereplő, de az nem a Windows lesz.

A Statista egy friss infografikához tartozó elemzésben emeli ki, hogy az iPhone 2007-es bemutatásáig a Microsoft operációs rendszere, a Windows egyeduralma megkérdőjelezhetetlen volt. Az okostelefonok, majd később a tabletek megjelenésével viszont az operációs rendszerek piacát felborította az Android és az iOS, így már nem volt olyan piaci szereplő, amelynek operációs rendszerét több számítógép, okostelefon és tablet használta volna a világon, mint az összes többiét együttvéve.

©

Ahogy a grafikonon is látható, ez változhat meg idén: az Android piaci részesedése 49 százalék volt 2014-ben, tehát csak két százalékot kell javulnia ahhoz, hogy olyan legyen mint régen a Windows, azaz több eszközön fusson az operációs rendszer, mint az összes riválisé együttvéve. Ezt természetesen idén várják az elemzők, akik láthatóan nagyon pozitívak az Androidddal kapcsolatban: szerintük idén a 60 százalékos piaci részesedés közelébe jut, 2016-ban pedig azt is túlszárnyalja.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!