szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a lájkokra vadászik az az oldal, amelyiken megjelent az állandó szombati munkanapról szóló álhír. Az átverés nagyon terjed a Facebookon.

Egy kizárólag kamu információkat tartalmazó, álhírgyártó blogra hivatkozva egyre többen osztják meg a közösségi felületeken, hogy márciustól kötelező munkanap lesz a szombat. A Facebookon tényleg elképesztő sebességgel terjedő oldalon azt írják: “Egy kiszivárgott kormánytervezet szerint minden szombat munkanap lesz, és változik a munka törvénykönyve is. A munkáltatónak kötelessége lesz a szombati munkanapért 50%-os pótlékot fizetni és a szabadságolási szokások is megváltoznak.”

Az álhírt közlő oldalak egyike
©

A néhány óra alatt 10 ezer lájkolás/megosztás fölött járó álhírről nagyon gyorsan belátható, hogy kamu: a forrásként megjelölt tudnodkel.blogspot.hu (így, kell helyett kel) című oldalon kizárólag ilyen, átverős híreket találni.

Az oldal mögötti “üzleti modell” a következő: megdöbbentőnek szánt álhírekkel generálják a látogatottságot, a sok látogató pedig több reklámmegjelenítést eredményez, ennek alapján pedig sok pénzt kaszálhatnak az álhírgyárosok.

Ha máskor is szeretné tudni, hogy mi átverés, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!