szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban magyar felhasználók is kaptak ismeretlen számokról küldött sms üzeneteket, amelyek androidos vírusirtó szoftverek vásárlására próbálták őket rábeszélni.

Látszólag holland székhellyel, de feltehetően Szingapúrban bejegyzett cég állhat a kéretlen sms-kampány mögött, amely a napokban a magyar felhasználókat is elérte. A hirdetés vírusirtó szoftvereket kínál androidos telefonokra, a G Data megoldása mellett a Kaspersky és az ESET védelmi programjait ajánlja fel.

Ha a megcélzott telefon gazdája elég figyelmes, gyanút kelthet benne, hogy az üzenet emeltdíjas 90-es hívószámról érkezik. Ha még számolni is kezd, akkor rájöhet, majdnem évi 80 ezer forintot kell majd kiadnia a védelemért, ha elfogadja az ajánlatot. Ennyibe kerül ugyanis, ha hetente három darab fizetős sms fogadására vállalkozik, egyenként bruttó 508 forintos áron.

©

Mindeközben a G Data InternetSecurity for Android szoftver alapverziója teljesen ingyenesen tölthető le a Google Play áruházból. Fizetni csak a lopásvédelmet és szülői felügyelet is nyújtó prémium verzióért kell, de azért évente csupán bruttó 5669 forintot. A hamis szolgáltató tehát a prémium verzió árának tizennégyszereséért nyújtja a szoftvert, ami igazán nem mondható jó üzletnek a megtévesztett felhasználók számára.

A G Data az eset kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy védelmi szoftvereket csak a gyártók hivatalos honlapján vagy a Google Play áruházon keresztül érdemes vásárolni. A cég németországi központja minden ilyen esetben megteszi a szükséges jogi lépéseket, de a kísérletek nagy száma miatt a felhasználók éberségére is szükség van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen