szerző:
hvg.hu

Most duplán jól jár, aki egyetlen percet fordít Google-fiókja biztonsági beállításainak végigkattintgatására: nehezebben törik majd fel a fiókját és még +2 GB tárhelyet is kap a Google-től.

Kipróbáltuk, és tényleg egy, a legbonyolultabb esetben is maximum két percet vesz igénybe, hogy ellenőrizze valaki Google-fiókjának biztonsági beállításait. Ehhez ide kell kattintani, majd a Google oldalára jutva megadni a jelszót, ezután pedig ellenőrizni a kiírt tételeket.

©

Elsőként elérhetőségeink megadását/jóváhagyását kéri a Google, ami egy telefonszámot és egy biztonsági emailcímet jelent. Ez utóbbinál értelemszerűen nem lehet gmailes címet megadni, ide ugyanis éppen akkor küld levelet a Google, ha valamilyen problémát észlel a Gmail-fiókunkkal.

Ezután a legutóbbi bejelentkezéseinket mutatja a Google, városok szintjén. Aki csak Magyarországon volt mostanában, annak gyanús lehet, ha azt látja, hogy Spanyolországból vagy Kínából is érzékelt belépést a Google. De például ha valaki csak Budapesten és Győrben volt mostanában, az gyanút foghat egy szegedi bejelentkezés kapcsán. (Távoli országok hackereket, míg országon belüli más városok leginkább rosszindulatú ismerősöket sejtetnek.) Ha valami nem stimmel, akkor az erre vonatkozó gombot kell megnyomni, hogy a Google bevédje fiókunkat.

Továbblépve azon alkalmazások listája következik, melyeket valamilyen adatcsere okán korábban összekapcsoltunk Google-fiókunkkal. Ha valamelyik program neve nem ismerős, egyszerűen csak az adott sorban lévő "Eltávolítás" gombra kell kattintani.

Ezután már csak az egyes alkalmazásokhoz rendelt különjelszavak, illetve a kétlépcsős azonosítás beállításainak ellenőrzése van hátra – ez utóbbi kifejezetten hasznos, idegen számítógépen történő bejelentkezéskor nem csak jelszavunkat, hanem egy telefonunkra küldött kódot is kér majd a rendszer, így hiába tudja más a jelszót, ha nincs nála a telefonunk. Ha ez kész, már vége is a biztonsági felülvizsgálatnak, és ha minden rendben van, ez látható a képernyőn.

©

A biztonsági beállítások felülvizsgálatára természetesen bármikor van lehetőség, de aki február 17-éig megteszi mindezt, annak február 28-án 2 gigával toldják meg az egyébként 15-25 gigás ingyenes tárhelyét a Google Drive-on. Erről a bővítés napján emailes értesítést is küldenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így játszik Metallicát egy tízéves fiú a Foo Fighters koncertjén

Így játszik Metallicát egy tízéves fiú a Foo Fighters koncertjén

Távozhat Trump védelmi minisztere

Távozhat Trump védelmi minisztere

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett