szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google Kulturális Intézetének oldalán virtuális sétára indulhatnak az érdeklődők a moszkvai Bolsoj Színházban: megnézhetik az épület egyedülálló termeit, felléphetnek a világ egyik leghíresebb színpadára, és benézhetnek a zenekari árokba is. A virtuális séta mellett az oldalon további kiállításokat állítottak össze: válogatást a moszkvai Nagyszínház jelmezeiről és XIX-XX. századi életképeiről.

A moszkvai Nagyszínház – orosz nevén Bolsoj Színház – Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek Moszkvába azért, hogy lássák a Nagyszínházban (Bolsoj Színházban) fellépő orosz balett előadásait vagy világhírű operákat hallgassanak. Bejutni nem olcsó, otthonról körbenézni viszont mostantól egyszerű.

A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég, ha elnéz erre az oldalra, vagy ha közvetlenül a színpadról indulna, ide kattintson. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek. Érdekesség, hogy mind a mai, mind az eredeti burkolatot ugyanaz a cég készítette. Az antik lépcsősoron felsétálva az internetezők összehasonlíthatják a mai csempéket a két évszázaddal ezelőtti eredetikkel.

A színpadon állva
©

A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előcsarnok) a színház minden vendége találkozik. A Google Kulturális Intézetének oldalán az előcsarnok díszítésének legapróbb részleteit is megvizsgálhatják az internetezők: a háromdimenziósnak tűnő festések ún. grisaille technikával készültek, ezért néznek úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon.

A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.

A virtuális séta mellett három – összesen 171 tárgyat bemutató – kiállítás is megtekinthető a Google Kulturális Intézetének oldalán. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a Bolsoj Színház Múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Kigyulladt egy busz Ácson, házakat is elértek a lángjai

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Dr. Sófi Gyula: A gyerekek 25–30 százalékának van pszichés gondja, és ezen a Covid tovább ront

Dr. Sófi Gyula: A gyerekek 25–30 százalékának van pszichés gondja, és ezen a Covid tovább ront