szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az, hogy valaki facebookozik és sokat nyomkodja a telefonját, egyáltalán nem jelenti azt, hogy tudatos felhasználó, aki a (leendő) munkahelyén is képes kihasználni a technológia előnyeit.

Téves az az elképzelés, miszerint a fiatalok automatikusan jól használják a digitális eszközöket. Valójában semmivel sem jobbak benne másoknál – véli Lorna Walker, a londoni Regent’s University Business School szakértője. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szerint ezzel összefüggésben érdemes tudatosítani: hogy valaki képes kezelni az okostelefont és a közösségi oldalakon beszélget a barátaival, az még közel sem jelenti, hogy digitális írástudó az illető. Gond az is, hogy a "digitális írástudás", mint fogalom nincs definiálva, gyakorlatilag bármi érthető alatta.

Az NJSZT szakértője, Szedlmayer Bea szerint mindez azért is nagy baj, mert a média és a döntéshozók a tévképzetnek megfelelően kezelik a fiatalokat. Ez pedig rosszul érinti majd őket karrierépítésük során, hiszen valójában nincs meg az a velük született tudásuk, amit feltételeznek róluk. És ami még rosszabb, sokszor e hiányosságuknak nincsenek is tudatában. A téves elképzelések tehát nagyon hátrányosan érinthetik a fiatalokat. A megoldás része lehet, ha az oktatáspolitika megfelelő hozzáállással lehetőséget biztosít számukra a valós munkahelyi igényekhez való felzárkózáshoz.

Az NJSZT azt javasolj, hogy minden egyetemistának és főiskolásnak kötelező legyen az ECDL szintű tudás megszerzése, amely szerintük valóban azt a szintet igazolja, amit egy mai munkahely elvár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi történik az agyunkban, amikor új nyelvet tanulunk?

Mi történik az agyunkban, amikor új nyelvet tanulunk?

Hatalmas társasjátékpartival segítenének a borsodi gyerekeken

Hatalmas társasjátékpartival segítenének a borsodi gyerekeken

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat