Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Aligha olvasta el a Facebook szabályzatát Schobert Norbert, aki vasárnap délután tett ki egy kritikus levelet a Norbi Update közel 1 millió követővel rendelkező oldalára. A bejegyzés mellé 1000 dollárnyi hirdetést is kért, hogy minél többekhez eljusson a kiírás.

Schobert Norbert a Norbi Update Facebook-oldalra kitett, magyar nyelvű (!) nyílt levélben üzen Mark Zuckerbegnek, és kritizálja a közösségi oldal működési elvét. A fitneszüzletember által szignált (így ha nem is általa írt, de általa jóváhagyott) bejegyzés tételmondata a következő: “Észrevettem, hogy már nem engeded meg, hogy a rajongóim elolvassák a híreimet, a 90 százalékát blokkolod, és egyben pénzért ajánlod nekem a híreim közzétételét”. Mindezt Norbi abból vette észre, hogy ő maga sem látja sok olyan oldal híreit, amelyet korábban lájkolt. “Úgy érzem, hogy nekem is és követőimnek is korlátozod a szabad információ áramláshoz való jogát és a közösségi jogokat.”

Pénzen szerzett rajongás

A Facebook egyik legnagyobb problémáját, a felhasználói lemorzsolódás egyik legkomolyabb okát az a rengeteg tartalom jelenti, amely a felhasználókra ömlik. Egyszerűen ki lehet számolni, mennyi új bejegyzést látna különben az, aki 700 ismerőssel rendelkezik, 700 oldalt lájkolt, és az emberek/oldalak mindegyike naponta csak egyetlen cikket/fotót/bejegyzést is közzétesz. Nyilvánvaló, hogy mindre senki sem kíváncsi, vagy ha kíváncsi is lenne, ennyi újdonságot képtelenség áttekinteni.

A Facebook üzemeltetői részben emiatt alakítják úgy a Facebook mögötti algoritmust, hogy csak a feltételezhetően számára legérdekesebb oldalak tartalmát mutassák mindenkinek, amelyek iránt a felhasználó érdeklődik: kattint rájuk, lájkol, kommentel. Az, hogy valaki egyszer belájkolt egy oldalt – például egy ezt úgymond kikényszerítő nyereményjáték hatására – még kevés a boldogsághoz. Márpedig ez igaz lehet az Update-oldal sok követőjére, hiszen a mostani panaszlevélben Norbi maga fogalmaz úgy: "megdolgozott, sőt fizetett" a Facebooknak rajongókért.

Hogy mondjam magának
©

A “szabad információáramláshoz való jog korlátozása” pedig érdekes felvetés, hiszen ha valakit nagyon érdekelnek egy-egy Facebook-oldal (mondjuk a Norbi Update) hírei, akkor valószínűleg belefér számára az, hogy elmentse böngészőjében könyvjelzőként az oldalt és egy-két naponta megnyissa. (Bár erre maga Norbi is utal “a Facebook abban különbözik az internettől” című, technológiailag, mondjuk úgy, vitatható mondatában.)

Ingyenebéd tényleg nincs

A tartalmak szűrésének másik oka természetesen valóban az, hogy a Facebook bevételhez jusson, arra ösztönözve az oldalak üzemeltetőit, hogy ha többeknek szeretnék eljuttatni bejegyzéseiket (ha használni szeretnék a Facebook által fenntartott csatornát), akkor fizessenek. Ez feketén-fehéren le van írva a Facebook bárki által megtekinthető hivatalos leírásaiban, így nehezen érthető, amikor ezen bárki felháborodik.

A Facebook egyébként nem alapítványi formában, hanem egy profitorientált vállalatként működik: nem csak egyszerűen Zuckerbergék “zseniális alkotása” (ahogy Norbi fogalmaz), hanem egy alapvetően nyereség termelésére kitalált üzleti vállalkozás. Minden Facebook-oldalt nyitó szervezetnek érdemes szem előtt tartania, hogy ha valaki rendszeresen igénybe szeretné venni a Facebook “termékét” (ami a felület, az információs csatorna), akkor rendszeresen fizetni kell érte.

Pont úgy, mint az Update1 szeletelt rozsos vekniért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyar képviselője szerint még mindig alacsony a klímatudatosság

Lantos Gabriella Kossuth-díjat adna Majkának

Lantos Gabriella Kossuth-díjat adna Majkának

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból

Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból