szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízmillió felhasználónév-jelszó párost tett közzé egy biztonsági szakértő. Ellopni mások lopták el őket, ő csak összegyűjtötte az interneten bárki számára elérhető forrásokból. Megmutatjuk, hogyan ellenőrizheti, hogy érintett-e – ha igen, azonnal cseréljen.

Amikor egy webes szolgáltatótól ellopják az adatokat, a hackerek gyakran közzéteszik a megszerzett infókat. Valaki csak azért, hogy rosszat tegyen a cégnek; de olyan is van, aki pénzért árulja a lelopott adatokat, jelszavakat. Mark Burnett kiberbiztonsági szakértő olyan lopott jelszavakból gyűjtött össze pár forrásból összesen 10 millió darabot, melyeket kis kereséssel más is megtalálhat – így könnyen bejuthat érintett fiókjainkba.

A közzétett jelszóhalmazból egy adatbázis készült, ide kattintva – majd saját felhasználónevére vagy jelszavára rákeresve – bárki ellenőrizheti, hogy érintett-e az adatlopásban. Az 5-30 másodpercig tartó kereséshez nem kell feltétlen a teljes felhasználónevet/jelszót beírni, elég csak négy-öt karaktert, a kereső ugyanis a szakaszos egyezéseket is megmutatja. Fontos: a kereső csak az első 25 találatot mutatja, tehát ha a találati lista végén a “---Too Many---” szöveget találja, pontosítsa a keresést.

Ha valaki rátalál felhasználónév/jelszó párosára, azonnal változtasson jelszót mindenhol, ahol eddig az ellopott adatot használta.

Ha máskor is szeretne figyelmeztetést kapni arról, hogy jelszavak kerülnek nyilvánosságra, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot vállalt az EU, de nem irreális, hogy 55 százalékkal csökkenjen a kibocsátás

Nagyot vállalt az EU, de nem irreális, hogy 55 százalékkal csökkenjen a kibocsátás

SZFE: Vidnyánszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát

SZFE: Vidnyánszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni