szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Albert Einstein Nobel-díjat kapott a felfedezéséért, és most sikerült fényképen is megörökíteni a fény kettős természetét.

Mióta Einstein rájött a fény kettős (hullám és részecske) természetére, azóta próbálják a tudósok egyidejűleg megfigyelni a fényt mindkét szempontból. Azonban csak most sikerült az EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) kutatóinak egy olyan pillanatfelvételt készíteni, amelyen egyszerre sikerült megörökíteni az említett kettős viselkedést.

©

A kísérlet, amelyben először fotózták le a kvantummechanika paradox természetét nem öncélú, igen nagy a jelentősége a jövő technológiája szempontjából, ugyanis – ahogyan azt Fabrizio Carbone, az EPFL kutatócsoportjának vezetője elmondta – a nanométeres skálájú kvantumjelenségek megörökítése és kontrollálása új utat nyithat a kvantum számítástechnikában.

Az áttörést jelentő kísérlet részletes leírása a Nature Communicationsban jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját