szerző:
hvg.hu

A jövőben jóval biztonságosabbá válik a Google Play az új, a felhasználók védelmében tett biztonsági intézkedéseknek köszönhetően. A Google rövid időn belül törölné a kártékony, veszélyes programokat alkalmazásboltjából.

Sokan kritizálták eddig az Androidot amiatt, hogy a hivatalos letöltőhelyként szolgáló Google Play áruház biztonsága finoman szólva is hagyott kívánni valót maga után. A Google eddig előzetesen nem ellenőrizte az oda feltöltött appokat, a jelentett alkalmazásokat pedig csak utólag törölte, így aztán sok vírusos app is bekerülhetett a rendszerbe.

Mivel az alkalmazásbolton keresztül évente mintegy 7 milliárd dollár folyik keresztül, így a Google is belátta, hogy nagy szükség van a kártékony, csalásra használt alkalmazásokat kiszűrésére. Az Androidot fejlesztő vállalat most már az Apple-féle App Store-ban (és később a windowsos appboltban is) kezdetektől alkalmazott módszert használja: előzetesen – algoritmusokkal és humán erő bevetésével is – szűrik az appokat, mielőtt azok bekerülnének a Google Play áruház kínálatába.

Mindemellett egy új minősítési rendszert is útjára indított a cég, számos olyan testülettel kötöttek együttműködési megállapodást, amelyek a szoftverek korhatári besorolásával foglalkoznak. A fejlesztőknek ehhez egy, az appal kapcsolatos kérdőívet is kell majd tölteniük, ennek hiányában ugyanis – az eltérő szabályozások miatt – akár több régióban is blokkolhatják az alkalmazás elérését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló az Android újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!