szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy véletlen felfedezésnek köszönhetően hamarosan érkezhetnek a pillanatok alatt feltölthető, szuperbiztonságos akkumulátorok mobil eszközeinkbe.

A Stanford Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztettek, amely sokkal biztonságosabb, mint a jelenlegi lítium-ion akkuk (nem gyullad ki, nem robban fel), és mindössze egyetlen perc alatt teljesen feltölthető. Az új akkumulátorban alumínium-ion cellákat használnak, ezek jóval olcsóbbak a lítium-ion celláknál, viszont semmivel sem rosszabb a teljesítményük.

Az alumínium-ion alkalmazása persze nem új ezen a területen, azonban mindeddig gondot jelentett, hogy a kutatók nem találták meg a megfelelő anyagot a katódhoz, illetve az anódhoz, így az ismételt feltöltések során már nem maradt meg a korábbi teljesítmény. Különféle anyagokkal próbálkoztunk, és véletlenül fedeztük fel, hogy érdemes szénalapú grafitot használni – árulta el Dai Hongjie, az egyetem vegyészprofesszora, hozzátéve, hogy különféle grafitváltozatokat próbáltak ki, és sikerült megtalálniuk a legjobb teljesítményt kínálókat.

Az akku-prototípusba alumínium anódot és grafit katódot használtak, s ezt helyezték folyékony ionos elektrolitbe, tulajdonképpen egy kis "zacskóba". Ennek köszönhetően az akkumulátor rugalmas is, ami jól jöhet, ha a későbbiekben kis helyre szeretnék majd „bepasszírozni”.

©

Kísérleti akkumulátoruk 7500 feltöltést is kibír anélkül, hogy veszítene teljesítményéből, ami elképesztő, hiszen a jelenlegi alumínium-ionos összeállítások csak 100 ciklust bírnak, de még a mai lítium-ionosok is csak ezret. Mindez nagyon jól hangzik, azonban a kutatók még nem dőlhetnek hátra a székükben. A jelenlegi prototípus egyelőre még csak 2 V-ot termel, szemben a lítium-ion akkuk 3,6 V-jával, és az energiasűrűségük is kevesebb azokénál (40W/kg a 100-260 W/kg-mal szemben).

©

A kutatócsoport azonban bizakodó, s úgy vélik, a grafit anyagának javításával gyorsan orvosolhatják majd az említett gondokat, és hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az olcsó, biztonságos és villámgyorsan tölthető akkumulátorok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan érdekes újdonságokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről