szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyot lépett előre a BitTorrent fejlesztés alatt álló böngészője, s minden remény megvan arra, hogy hamarosan már a végleges változattal netezhetünk.

Tavaly decemberben kaptuk a hírt, hogy peer-to-peer (P2P9-alapú) böngészőt fejleszt a BitTorrent, Project Maelstrom kódnév alatt.

A P2P adatátvitelre épülő böngészés során nincs szükség külön szerverekre, az adatokat a felhasználók számítógépe őrzi, így minden eddiginél biztonságosabb lehet a böngészés, nem csupán szólam az adatvédelem. Mivel a böngésző a Chromiumra épül, nagyon emlékeztet a Chrome-ra.

©

A BitTorrent böngészője sokáig alfa állapotú volt, és csak meghívóval lehetett letölteni. most viszont egy nagyot lépett előre, immár béta fázisúvá vált. Javítottak többek között a stabilitásán, mostantól támogatja az automatikus frissítéseket, és lehetővé válik a felhasználók számára a DHT vizualizáció, miközben töltik a torrenteket. A projekt komolyságát mutatja, hogy körülbelül 10 ezer webfejlesztő dolgozik a böngészőn.

A nyílt béta itt érhető el, egyelőre a Windows-felhasználók számára, és állítólag nemsokára érkezik a maces verzió is. Persze ne feledjük, béta fázisról van szó, ami azt jelenti, hogy lehetnek még hibák benne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!