szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fantasztikus eszközhöz juthatnak a fejlesztők az Amazon jóvoltából, óriási adattömegeket dolgozhatnak fel nagyon rövid idő alatt.

Újabb az AWS (Amazon Web Services) alá tartozó szolgáltatást jelentett be az Amazon, első gépi tanulásos termékét, az Amazon Machine Learninget. A cél, hogy a szolgáltatást használó fejlesztők a jövőben könnyebben fésülhessenek át óriási adattömegeket, és utána következtetéseket vonhassanak le, jövőbeli eseményeket, trendeket jósolhassanak meg, könnyebben hozhassanak döntéseket.

Persze nem az Amazon az első olyan tech-óriás, amelyik kihasználja a gépi tanulást. A Google 2012-ben indította útjára a Prediction API szolgáltatást, de ott a Microsoft nevével fémjelzett Azure Machine Learning vagy az IBM Watson Analytics platformja.

Az Amazon modellje is számos célra használható, így például felderíthetők vele a problémás ügyfelek, megakadályozható az ügyfél-lemorzsolódás, javítható az ügyfélszolgálat. De nem csupán az „unalmas” üzleti életben vethető be, hanem például játékoknál (amelyek tudni fogják majd, mivel szeretne legközelebb játszani a felhasználó, vagy az online üzleteknél, amelyek megjósolják, mire lesz legközelebb szükségünk.

©

A fejlesztőknek sem kell elmélyedniük a gépi tanulás módszereiben, elég rábízni az Amazon szervereire a munkát – az Amazon szerint 20 perc alatt lehet majd elvégezni egy olyan feladatot, amelyikhez korábban 45 nap kellett volna. A szolgáltatás árai függetlenek a többi AWS szolgáltatásétól: a valós idejű előrejelzések darabja 0,0001 dollár, míg az úgynevezett kötegelt előrejelzéseknél 0,1 dollárt kell fizetni ezer előrejelzésért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Lidl alapítója jelenleg a leggazdagabb német

A Lidl alapítója jelenleg a leggazdagabb német

Mi ez a zöld pötty az iPhone kijelzőjén? Valaki leskelődik?

Mi ez a zöld pötty az iPhone kijelzőjén? Valaki leskelődik?

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni