szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A windowsos gépek leállítására többféle módszer is létezik. Most egy olyan trükköt mutatunk, aminél gyorsabbat nem nagyon tudunk elképzelni.

Függetlenül attól, hogy az operációs rendszer melyik verziója fut a gépen, a leállítás jóval bonyolultabb és jóval tovább tart annál, mint amilyennek valójában lennie kellene. A folyamat gyorsításához az egyik legismertebb trükk, hogy a bekapcsoló gombot pár másodpercig nyomva tartjuk, ekkor a számítógép rögtön kikapcsol – ez azonban nem biztos, hogy okos döntés, a fájlok, programok, sőt akár a Windows hibájához is vezethet.

A gHacks ennél egy jóval egyszerűbb megoldással állt elő. A jobb egérgombbal hozzunk létre egy parancsikont az asztalon, majd az elérési útvonal megadására szolgáló mezőbe a %windir%\system32\shutdown.exe -s -t 0 parancsot gépeljük be. Ezek után kattintsunk a tovább gombra, majd befejezésként, ha szeretnénk, adjunk a parancsikonnak más nevet.

©

A fenti parancsban megadott -s paraméter a kikapcsolásra szólítja fel a Windowst, a -t az időfaktort jelöli, a 0 pedig azt, hogy mennyi ideig várjon önmaga leállításával, így a parancsikonra való kattintás azonnal kikapcsolja a számítógépet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló trükkökről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!