szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?

Egy ember életét már sikerült megmenteni a pécsi orvosok által kifejlesztett mobilos alkalmazással, amellyel saját magunk ellenőrizhetjük, mekkora esélyünk van tüdőrákra. A saját felelősségre építő app készítői szerint akár áttörést is hozhat a tüdőrák ellen vívott, vesztésre álló háborúban.

Néhány nappal műtétje után már haza is mehetett az aparhanti Heil Zoltánné, akit korábban tüdőrákkal diagnosztizáltak, miután a telefonjára telepített alkalmazás hatására felkeresett egy szűrőközpontot. A korszerű műtéti technikának köszönhetően csak egy kisméretű heg maradt az életveszélyes kór után, és a kezelőorvosok szerint minden esély adott, hogy teljesen felépüljön. Heil Zoltánné története sajnos rendkívül ritka a tüdőrákos betegek körében, ám a betegség korai felismerését segítő mobilapplikáció ötletgazdája és fejlesztője, Szántó Zalán reményei szerint ez a helyzet hamarosan megváltozik.

"Az onkológiai szakmai megbeszélésen minden héten azzal szembesülünk, hogy az átlagosan 50 új tüdőrákos esetből öt az, ami műthető, a többiek esetében túlságosan kiterjedt már a daganat" – mesél motivációjáról a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa. Korai daganatoknál a műtétek esetében a betegek ma már 85-90 százaléknyi eséllyel élik túl a tüdőrákot, míg a nem műthetők esetében összehasonlíthatatlanul rosszabbak az arányok. A helyzet más országokban sem túl rózsás, hiszen a világszintű statisztikák alapján 100-ból 17-20 beteg esetében van még lehetőség műtétre. Tegyük mindehhez hozzá, hogy a tüdőrák elterjedése terén világelsők vagyunk, a túlélési esély ötéves időtávlatban pedig 6-10 százalék, és így már érthető, miért is ilyen fontosak és szomorúak a korai felismerés arányát mutató számok.

©

Adjuk a betegek kezébe a gyógyulás esélyét

A tüdőrák sajátos természete magyarázza, hogy az elmúlt 40 évben rengeteg más betegséggel szemben miért nem sikerült jelentősen javítani az ebben szenvedők túlélési esélyeit, annak ellenére, hogy az orvostudomány és -technika óriásit fejlődött – mondja Szántó Zalán. Korai felismerés nélkül ez a fejlődés nem sokat ér, és mivel a daganat hosszú időn keresztül teljesen tünetmentesen növekedhet, mire panaszainkkal eljutunk az orvoshoz, már nem sokat lehet tenni. Szántó Zalán megoldása erre az évtizedes problémára egyszerűnek mondható, ám hatása akár forradalmi is lehet: adjuk az emberek kezébe azt a tudást, ami lehetővé teszi a daganat korai felismerését.

Az androidos készülékekre a Google Play-ről, iPhone-okra pedig az App Store-ból letölthető, természetesen ingyenes E-szűrő alkalmazás azt a kérdéssort tartalmazza, amely révén a szakorvosok előzetesen eldöntik, hogy az illető veszélyeztetett-e olyan szinten, ami indokolja egy szűrővizsgálat elvégzését – többek között a dohányzási szokásokra, életkorra, életkörnyezetre, családban előforduló daganatos megbetegedésekre vonatkozó kérdésekre kell itt gondolnunk – és amennyiben a teszt eredménye ezt indokolja, az alkalmazás megadja a legközelebbi szűrési lehetőség helyét is.

Tüdőbéli daganat kimutatása a régi, röntgenes módszerrel...
©

Mindez azért is fontos, mert a mindenki által ismert hagyományos röntgenes tüdőszűrés elsősorban a TBC és a gyulladásos betegségek kiszűrésére alkalmas, a tüdőrák esetében magas hibaszázalékkal dolgozik – magyarázza a PTE sebészorvosa. Egy új, a hagyományosnál huszadannyival kisebb sugárdózist jelentő CT vizsgálati módszer segítségével viszont 95 százalékos arányban lehet elcsípni a korai stádiumban lévő daganatokat, és szerencsére ez a módszer egyre több regionális diagnosztikai központban érhető el. A diagnosztika legnagyobb költsége ráadásul a rizikócsoportba tartozó emberek eljuttatása a vizsgálatig: egy amerikai felmérés szerint ez 130 dollárba kerül egyénenként, míg maga a vizsgálat csupán 40-be.

...és az új, jóval könnyebb felismerhetőséget biztosító CT vizsgálati módszerr
©

Az E-szűrő app további előnye, hogy a kitöltők adatait anonim módon kezelve egy térkép is kirajzolódik arról, hogy milyen térségekben, akár városrészekben található viszonylag több magasabb rizikócsoportba tartozó egyén, ami az egészségügyi források és a figyelem koncentrálásánál is fontos lehet. Szántó Zalán szerint az ellátórendszer összehangolása az alkalmazással egyébként is létfontosságú annak sikere szempontjából, a Pécsi Diagnosztikai Központ például már fogadja az app javaslatára érkező betegeket. A diagnosztikai központokból érkező visszajelzések ráadásul arra is lehetőséget adnak, hogy a szoftver készítői tovább finomítsák, súlyozzák a kérdéseket és a kockázatot meghatározó algoritmust.

Egynapos tüdőrák-sebészet?

A technológia és az orvostudomány találkozása teljesen átalakíthatja a tüdőrák kezelését, amely kapcsán ma leginkább a bonyolult, veszélyes műtétekre és a hosszadalmas, sok kényelmetlenséggel járó onkológiai terápiákra kell gondolnunk. Az időben kiszűrt betegek esetében azonban ma már nincs szükség a többhetes lábadozást követelő hagyományos műtétekre sem, hiszen az új, endoszkópos műtéti eljárások révén egy néhány centis sebhelyet eredményező beavatkozást követően a beteg már három nap múlva elhagyhatja a kórházat. Azon túl, hogy mindez mennyire hihetetlen módon megkönnyíti a beteg életét, az egészségügyi kasszának is óriási könnyebbséget jelent.

Szántó Zalán szerint a tüdőszűrő és az ehhez hasonló okostelefonos megoldások kulcsszerepet játszhatnak az egészségtudatosság népszerűsítésében. Már csak azért is, mert a mobilokat legintenzívebben használó fiatal korosztályra gondolva az applikáció a válaszok alapján azt is meg tudja mondani, hogy 10-20 éves időtávlatban hogyan változik a rizikófaktor – hiszen míg például 20 éves korban a rendszeres dohányzás még igen csekély eséllyel okoz tüdőrákot, 40 éves kor felett már teljesen más a helyzet.

A három (a magyar mellett angol és német) nyelven elérhető app most 16 ezer körüli letöltésnél jár, és a pécsi orvos abban bízik, hogy világszerte elterjed majd, hiszen a tüdőrák mindenhol a vezető halálokok közé tartozik. A nemzetközi szakorvosi szervezetek mindenesetre komoly érdeklődést mutatnak iránta.

A telefonunkkal őszinték vagyunk

Bár a rengeteg esetben teljes egészében ellenőrizetlen, avagy hamis egészségügyi információkat közlő és különböző csodaszereket ajánló oldalak jól mutatják, hogy az informatikai forradalomnak az egészségügy vonatkozásában is vannak árnyoldalai, a pécsi orvos úgy véli, hogy a mérleg összességében pozitív. Az ehhez hasonló, szakemberek által összeállított telefonos alkalmazások azonnali visszajelzést és gyors diagnózist kínálnak, és használatuk révén a hipochondriára hajlamosak is megnyugodhatnak, amennyiben pedig az eredmény mégis pozitív, úgy már nem is lehet hipochondriáról beszélni.

A mobiltechnika által segített öndiagnózis legnagyobb előnye pedig az – ahogy Szántó Zalán fogalmaz –, hogy "az ember őszinte a telefonjával szemben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet