szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar nyelven is követhetők a NASA legfrissebb Mars-missziójának eredményei. A HiRISE kutatói magyar anyanyelvű önkénteseket keresnek, akik segítenek frissen tartani a magyar nyelvű weboldal és közösségi csatorna tartalmát.

A HiRISE misszió keretében a NASA az eddigi legnagyobb teljesítményű távcsövét használja. A hol 200, hol pedig 400 kilométer magasságban keringő űreszköz segítségével minden eddiginél nagyobb felbontású képek készíthetők, melyeken egy-egy pixel mérete nagyjából egy kosárlabda méretének felel meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kutatóknak lehetőségük nyílt az alig néhány méteres nagyságú képződmények megfigyelésére is.

A NASA és az Arizonai Egyetem közös missziójában egy magyar szakember, Hargitai Henrik bolygókutató is részt vesz. Hargitai a programon belül nemrég jegyezte első „saját képét”, ami a szakzsargont tekintve azt jelenti, hogy a HiRISE program Mars körül keringő távcsöve a magyar kutató által meghatározott helyszínt fotózta.

Hargitain kívül még körülbelül fél tucat magyar dolgozik a misszión, az ő feladatuk a kutatók eredményeinek angolról magyarra fordítása. A program Twitter-csatornáján és a HiRISE magyar aloldalán megjelenő szövegek fordításához még keresnek embereket. Aki szívesen dolgozna a feladaton, az itt jelentkezhet önkéntesnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!