szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyik legjellemzőbb elemüket, a lapátokat veszíthetik el a szélturbinák a spanyol Vortex elképzelése és technológiája szerint.

Napjaink szélerőművei mind ugyanazon az elven működnek. A rájuk szerelt lapátokat a szél lendíti mozgásba, az így keletkező energiát pedig a szerkezet elektromos árammá alakítja. A spanyol Vortex azonban olyan "szélkerekeket" készítene, melyek egyáltalán nem kerekek: inkább egy kilövés előtt álló rakétához hasonlítanak, mindendéle lapát nélkül.

©

A Wired beszámolója szerint a szerkezetek az elektromos áramot az aerodinamikában örvénydiffúzióként ismert jelenség segítségével termelnék. Az örvénydiffúzió lényege, hogy az épületek körül annak formája miatt különböző légörvények keletkeznek, melyek mozgásba hozhatják az egész szerkezetet. A jelenséggel az építészek is régóta küzdenek, ha ugyanis túl erős ez a mozgás, az épület összedőlhet. Ez történt 1940-ben a legendássá vált Tacoma Narrows híddal is.

Míg más a jelenségben veszélyt, a Vortex cég alapítói, David Suriol, David Yáñez és Raul Ingeniero lehetőséget láttak. A szélturbinájuk prototípusa üvegszálas és szénszálas technológia együttes felhasználásával készült, ez lehetővé teszi, hogy az oszlop a lehető legnagyobb mértékben rezegjen. Az erőmű alapjában két ellentétes pólusú mágnes található, amelyek a mozgásnál az ellentétes irányba lökik az oszlopot, az ebből származó mozgási energiát pedig elektromos árammá alakítja a rendszer. A spanyol cég szerint ezzel a technológiával az erőmű megépítése a jelenleginél jóval olcsóbbá válik.

©

A tesztek biztatóak, a 12,5 méter magas Vortex Mini ugyanis ideális esetben – ami körülbelül egy 40 km/h-s szelet jelent – a szél energiájának 40 százalékát tudja hasznosítani. A cég kisebb, körülbelül 3 méter magas, 100 watt teljesítményű változatát még az idén év végéig elérhetővé tennék, a 12,5 méter magas oszlopot pedig egy éven belülre ígérik a készítők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!