szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legnagyobb tech-cégek mérnökei álltak össze, hogy kidolgozzák, hogyan lehetne sokkal gyorsabb a böngészés.

A Google, a Microsoft és a Mozilla mérnökei dolgoznak most együtt egy új technológián, egy webes bináris formátumon, a WebAssemblyn (röviden csak wasm-nek nevezik), a WebKit projekt keretében – számolt be róla az Ars Technica.

Arra számítanak, hogy a projekten belül létrehozott bájtkódoknak (egyszerű gépi utasításkészleteknek) köszönhetően jóval hatékonyabb és gyorsabb lehet a böngészés, mind az asztali, mind a mobilböngészők esetében, és akár még hússzoros sebességnövekedés is elképzelhető lesz.

©

A böngészők jelenleg JavaScriptet használnak, és mivel ez nem túl hatékony, a fejlesztők már számos erőfeszítést tettek azért, hogy kikerüljék e nyelv számos korlátozását (ide tartozik a Mozilla asm.js projektje vagy a Microsoft TypeScriptje). A WebAssamblyben pedig éppen ezeknek a projekteknek az eredményeit próbálják egyesíteni.

E korai stádiumban egy olyan (polyfill) könyvtárat hoznának létre, amelyik JavaScriptté fordítaná a WebAssembly kódot, hogy azt bármilyen böngésző futathassa. A jövőben sem tervezik a JavaScript teljes lecserélését, inkább arról van szó, hogy bizonyos feladatokat a WebAssemblyre bíznának.

Ha kíváncsi a fejlesztés eredményeire, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Eltolták a Kolorádó fesztivált augusztusra

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Nem indul minden választókerületben a Jobbik

Nem indul minden választókerületben a Jobbik