szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán egyetlen másodpercre megáll az idő, 23.59.59 után nem egy új nap következik, hanem minden marad a régiben, legalábbis egy kis ideig.

Ha ön is azok közé tartozik, akinek minden másodperc számít, akkor holnap jól fog járni: ahogy januárban már írtunk róla, kap majd egy extra másodpercet ajándékba.

A szökőmásodperc lényegét a NASA részletezte (újra) a múlt héten. A 24 órás napot véve alapul, egy nap 86 400 másodpercből áll – ez a szabványos idő, ezt használják az emberek, ez az úgynevezett általános (világ-)idő (UTC).

A világidőt legpontosabban az atomórák mérik: egy másodperc hajszálpontosan annyi, mint a cézium atom kétféle energiaállapota közötti átmenet ideje. Ezek az átmenetek annyira pontosak, hogy az ilyen órák 1 400 000 év alatt térnek el egyetlen másodpercet.

Van viszont egy másik idő is, a csillagászati idő, ami a Föld forgásán alapszik, és ami nem pontosan 86 400 másodperc, hanem 86 400,002, azaz két ezredmásodperces az eltérés. Ezt a Föld forgásának graduális lassulása okozza, amely a Holddal és a Nappal való kölcsönhatásából vezethető le. Ez a bizonyos kétezred másodperc igen rövid idő, még a szemvillanásnyi jelzőt is túlzás volna használni rá, azonban ha ezek összeadódnak, előbb-utóbb kijön egy plusz másodperc.

©

A valóságban ez mégsem így van, s bár a Föld forgása átlagosan tényleg lassul, az egyes napok hossza kiszámíthatatlan módon változik, hatással vannak rá a légköri és időjárási viszonyok, az óceáni árapály, de még az El Nino is.

A kutatók rendkívük pontos technikával, az úgynevezett Very Long Baseline interferometriával (VLBI) követi nyomon, mennyi idő alatt fordul a Föld. Ezeket a méréseket az egész világot behálózó állomásokon végzik, majd analizálják és archiválják az adatokat.

Egy másik, a pontos időhöz társuló szabvány, az UT1 a VLBI méréseken alapul, és nem olyan szabályos, mint a cézium órák által mutatott idő, mi több, ez a kettő, az UTC és az UT1 egy idő után el fog térni egymástól. A szökőmásodperccel viszont összhangba hozható e kettő, s azért adnak ilyet az időhöz, hogy az említett eltérés 0,9 másodpercen belül maradjon.

A szökőmásodpercet jellemzően június 30-án vagy december 31-én adják az időhöz, és ezúttal holnap 23.59.59 után először 23.59.60 következik, és csak utána kezdődik július 1-je.

1972 óta adnak szökőmásodpercet a világidőhöz, és 1999-ig évente egy szökőmásodperccel lettünk gazdagabbak. 2000 óta viszont már kevesebb a szökőmásodpercek száma, a holnapi lesz a negyedik ilyen. A tudósok még vitatják ennek pontos okát, mindenesetre olyan geológiai események, mint a földrengés vagy a vulkánkitörés is hatással lehet rövid távon a Föld forgására, bár az összkép ennél azért jóval bonyolultabb. Ami viszont biztos: magyar idő szerint szerdán hajnali 2 óra előtt egy másodpercre majd megáll az idő. A visszaszámlálást itt követheti.

Ha máskor is az elsők közt szeretne tudni hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!