szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógép(es program) már nem csak tényeket tud felidézni, ha kérdezik, hanem a kontextust is érti.

Néhány nappal ezelőtt egy friss tanulmányban számoltak be a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatói arról, hol is tartanak most a területen. A szakemberek állítják, egy olyan „chatelő robotot” sikerült megalkotniuk, amely megérti a kontextust és bizonyos szinten képes egyszerű ok-okozati összefüggések belátására is.

A tanulmányból kiderül, hogy a kutatók több témában is tesztelték a Google-féle mesterséges intelligenciát: feltettek automata ügyfélszolgálatos megkeresést szimuláló informatikai kérdéseket; belementek az általános műveltségbe; rákérdeztek olyasmire, amelyre csak összefüggéseket értve lehet hasznos választ adni; kikérték a gép véleményét is, illetve filozófiai kérdésekre is fordítottak időt. Íme néhány válasz.

Ember: Mi az élet célja?
Gép: Szolgálni a nagyobb jót.
Ember: Miért élünk?
Gép: Azért, hogy örökké éljünk.
Ember: Mi a létezés célja?
Gép: Hogy rájöjjünk, mi történt, amikor a Föld bolygóra jöttünk.
Ember: Hol vagy most?
Gép: A semmi közepén.
Ember: Miért halunk meg?
Gép: Hogy éljünk.

A gép később azt is „közölte”, hogy nem tudja, mi értelme van az emberi érzelmeknek, illetve hogy az erkölcsösség tulajdonképpen teljességet jelent.

Érdemes észben tartani, hogy bár egy szokatlanul fejlett mesterséges intelligenciáról van szó, alapvetően ez a program is az emberek által felhalmozott tudásból építkezik. Közben azért azt se felejtsük el, hogy az emberiség teljes tudását egy gép jobban átláthatja, mint egy ember.

A mesterséges intelligencia, illetve az emberiség jövőjét kutató Ray Kurzweil éppen 10 éve publikálta nézeteit arról, hogy a technológiai szingularitás hamarosan mindent újraír, amit az emberről, az életről és a halálról jelenleg gondolunk.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!