szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős, a cég méretétől függően 52-444 ezer dolláros (15-127 millió forintos) kárt okozhatnak a vállalati honlapok/szerverek túlterhelésére irányuló (DDoS) támadások a Kaspersky Lab és a B2B International tanulmánya szerint. A kiberbiztonsági cég állítja, ez a jelentős pluszköltség sok szervezet számára komoly következményeket von maga után, melyek a mérlegükben szemmel láthatóan visszaköszönnek.

A DDoS támadások okozta károk mögött számos tényező található. A tanulmány szerint a DDoS áldozatok 61 százaléka ideiglenesen elveszítette a kritikus üzleti információkhoz való hozzáférést; a vállalatok 38 százaléka nem tudta elvégezni az alapvető üzleti tevékenységeit; továbbá a válaszadók 33 százaléka számolt be az üzleti lehetőségek és szerződések elesésétől. Ezen túlmenően a DDoS támadások 29 százaléka negatív hatással volt a vállalat hitelminősítésére, míg 26 százalékuk a biztosítási díjak emelkedésével járt együtt.

A szakértők beleszámították a kalkulációjukba a helyreállítás költségeit is. Például a cégek 65 százaléka konzultált IT-biztonsági szakemberekkel, 49 százalékuk az IT infrastruktúra módosításáért fizetett pluszdíjat, az áldozatok 4 százaléka kénytelen volt ügyvédhez fordulni, 41 százaléka pedig kockázatkezelők szolgáltatását vette igénybe. És ezek csak a leggyakoribb költségek. A DDoS támadás és az azt követő zavar gyakran kitudódik, és ez még jobban fokozza kockázatot.

Egy DDOS támadás ráadásul a vállalat hírnevét is veszélybe sodorja, hiszen a partnerek és ügyfelek online adatai elérhetetlenné válnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon

Először mondta meg a kormány, hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon