szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem túlozni szeretnénk, ekkora összeget szó szerint nem tud elképzelni. Az amerikai vállalat kedden éjszaka tette közzé az idei második negyedévre vonatkozó üzleti adatait, amelyből ismét egy rekorderedmény körvonalazódik ki. És rengeteg készpénz.

Az áprilistól júniusig tartó három hónap alatt alatt – amit egyébként az Apple logikája szerint a harmadik negyedév, de naptár szerint a másodikról van szó – 49,6 milliárd dollár értékben vásároltak a felhasználók az Apple-től, ami nem csak önmagában egy szép (vagy inkább elképesztő) összeg, hanem jelentős növekedés az egy évvel korábbi 37,4 milliárd dollárhoz képest. cupertinói szokás szerint még jobban hangoznak a számok, ha a tiszta profitot nézzük, az ugyanis a bevétel jelentős részét teszi ki: a fenti összegből 10,7 milliárd dollár volt a cég haszna (a tavalyi 7,7 milliárd után).

A három hónap alatt 47,5 millió iPhone kelt el, ami bár “csak” 35 százalékos éves növekedést jelent, maguk az iPhone-ból származó bevételek 60 százalékkal nőttek – azaz a felhasználók inkább a drágább (nagyobb kapacitású, újabb generációs) készülékeket keresik. Az Apple-számítógépek meneteléséről a napokban írtunk, és folytatódott is a trend: a tavalyi második negyedéves 4,4 helyett az ideiben 4,7 millió Mac talált gazdára. A táblagépes biznisz 18 százalékkal rosszabbul ment (13,2 millió helyett most “csak” 10,9 millió iPad fogyott).

Apple Store a kínai Hangcsouban
©

A negyedév nagy kérdése az Apple Watch fogadtatása volt, de órájával kapcsolatban sajnos nem közölt konkrét adatot az Apple, Tim Cook csak annyit árult el, hogy 1 milliárdos bevételt hozott az új termék. Mivel azonban az Apple Watch sokféle modellként, sokféle áron kapható, ebből túl sok dolog nem derül ki. Illetve mégis: ha egy eladási darabszámokat egyébként rendszeresen közlő gyártó az egyik termékével kapcsolatban (egyszercsak) nem mond konkrét számot, az mindig rosszat jelent.

De túlságosan azért nincs miért aggódnia az Apple-nek, az elmúlt negyedévben ugyanis nem csak saját maguk, de a világ egyik fontos lélektani határát is átlépték: a cég minden más vállalatnál több készpénzállománnyal rendelkezik. Ez konkrétan 202 milliárd dollár, ami jelenlegi árfolyamon számolva 56 928 650 000 000 (közel 57 billió) forintot jelent. Egy éve egyébként még "csak" 164 milliárd dollárjuk volt, így itt is igaz, hogy maga a növekedés mértéke is óriási.

Ha szeretne értesülni az Apple újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Még mindig Liam Neeson akciófilmje a legnépszerűbb

Még mindig Liam Neeson akciófilmje a legnépszerűbb