szerző:
MTI

Szörnyű őskori mészárlás nyomait találták meg Frankfurt közelében. Az áldozatok főként férfiak és 12-13 éves gyerekek, nő csak kettő volt közülük. Az embereket valószínűleg megkínozták, agyonütötték, majd gödörbe vetették.

Kőkorszaki tömeggyilkosság nyomait fedezték fel Frankfurt közelében: legalább 26 ember 7000 éves földi maradványait találták meg.

"Az embereket valószínűleg megkínozták, agyonütötték, majd gödörbe vetették" - mondta a kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerzője, Christian Meyer.

Feltűnő, hogy az áldozatok elsősorban férfiak és 12-13 éves gyerekek. Csupán két nő maradványait találták, halálukkor a kutatók becslései szerint 40 év felettiek voltak. "Ez azt is jelentheti, hogy a fiatal nőket a támadók elrabolták" - vélik a kutatók.

A tömegsírt már 2006-ban feltárták a hesseni Schöneck-Kilianstädte területén, de csak később vetették alá alaposabb vizsgálatnak. Az antropológusok eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatták be.

Nincs felismerhető nyoma annak, hogy rituális, méltóságteljes temetésről lett volna szó - emelte ki Meyer. Nem utolsósorban ebből következtettek a szakértők arra, hogy erőszakos halált haltak a sírban nyugvó személyek.

"Több koponyán és elsősorban szárkapocs-, illetve sípcsontokon találtunk töréseket. Ilyen csonttörések olyan hatalmas erő hatására keletkezhetnek, mint amekkorát egy autó képes kifejteni" - magyarázták a kutatók. "Tudjuk, hogy sok embert kőeszközökkel ütöttek le és valószínűleg koponyasérülésbe haltak bele" - fejtették ki a kutatók. A lábcsontokat szinte szétzúzták.

A szakértők még évezredek múltán is képesek kimutatni az erőszak nyomait, még úgy is, hogy a csontok egyáltalán nem őrződtek meg jó állapotban és a talajban részben feloldódtak.

Arról, hogy mi lehetett a támadók szándéka, a szakértők is csak feltételezésekbe bocsátkoznak. Abból indulnak ki, hogy a vérontással egy teljes települést kiirtottak, ez abban a korban nem volt egyedi eset. A különlegességet a támadók brutalitása jelenti.

Schöneck-Kilianstädte a harmadik helység Közép-Európában, ahol az úgynevezett vonaldíszes kerámia kultúrája idején elkövetett mészárlást azonosítottak. A vonaldíszes kerámia kultúrájával kezdődött Európában a korai kőkorszak és a kor, amikor az első emberek tartósan letelepedtek és növénytermesztésbe és állattenyésztésbe kezdtek. Idejét durván az időszámítás előtti 5500 és 5000 közötti időszakra teszik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA