szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az orosz biztonsági cég, a Kaspersky egyike a legismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott vírusvédelmi cégnek, komoly vádakkal kell szembesülnie, miután két korábbi alkalmazottja kipakolt a nyilvánosságnak.

A Kaspersky két korábbi, természetesen névtelenséget kérő alkalmazottja súlyos vádakkal illette a céget – számolt be róla a Reuters

Az egykori munkatársak azt állítják, hogy korábbi vállalatuk titokban azon mesterkedik, hogy aláássa a konkurens vírusirtó cégekbe vetett bizalmat. Teszi ezt úgy, hogy malware-ekként jelöl ártalmatlan fájlokat, aminek hatására jó pár antivírus törli vagy törölteti ezeket, nehéz helyzetbe hozva a gyanútlan felhasználót.

A Kaspersky indítékai állítólag kettősek, egyrészt így próbál előnyre szert tenni a konkurensekkel szemben, másrészt egyfajta bosszú azért, mert véleménye szerint sokan az ő hátán kapaszkodtak fel, elbitorolva szellemi tulajdonukat. Annak igazolására, hogy a rivális cégek mennyire támaszkodnak rá, 2010-ben a Kaspersky tíz ártalmatlan fájlt készített, amelyeket azután kártevőként jelölt meg a VirusTotalon. Kevesebb mint két hét alatt 14 biztonsági cég másolta le a Kaspersky-jelentést, anélkül, hogy a dolgok mélyére ásott volna. Márpedig ezt Eugene (Kaspersky) lopásnak tartja – állítja az egyik régi alkalmazott.

©

Felfegyverezve azzal a tudással, hogy akár kárt is okozhat, a Kaspersky a korábban említett módon árt a konkurenseinek, mondja a volt munkatárs, hozzátéve, hogy kifejezetten az ő feladata volt visszafejteni a versenytárs víruskergetők kódjait, hogy rájöhessenek, hogyan lehet becsapni őket az ártalmatlan fájlok rosszindulatúnak jelölésével.

A Reuters természetesen megkereste a Kasperskyt, a cégnél határozottan tagadták, amivel megvádolták őket. A Microsoft, az AVG és az Avast (akik ellen állítólag szerveszkedett a Kaspersky) korábban azt mondták a Reutersnek, hogy előfordult, hogy ismeretlen harmadik fél próbálta rávenni a szoftvereiket a false pozitív riasztásra, most viszont nem kommentálták azt, hogy akár a Kaspersky is benne lehet ebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gazdagok olyan gyorsan gazdagszanak, hogy nem bírják eljótékonykodni a pénzüket

A gazdagok olyan gyorsan gazdagszanak, hogy nem bírják eljótékonykodni a pénzüket

Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Az Uber és a koronavírus – a nyereség és a veszteség

Az Uber és a koronavírus – a nyereség és a veszteség