szerző:
hvg.hu

Agatha Christie születésének 125 évfordulója előtt tisztelegnek belfasti kutatók egy egészen különleges algoritmussal.

Agatha Christie egyike volt a világ legjobb krimiszerzőinek, leginkább azért, mert nehéz volt kitalálni, vajon ki lesz a gyilkos a regényében. Talán maga sem gondolta, hogy akarva-akaratlanul panelekből építkezik – most mindenesetre sikerült egy olyan algoritmust készíteni, ami ezt bizonyítja.

A belfasti Queen’s University kutatói – számolt be róla a The Guardian – Agatha Christie-regényeket vizsgáltak (27-et a 83-ból, olyan klasszikusokat beleértve, mint a Gyilkosság az Orient expresszen vagy a Halál a Níluson), szabályszerűségek után kutatva, és bőven találtak ilyeneket. Ha például nő volt a tettes, akkor a bemutatásakor az írónő inkább negatív szavakat használt, míg a férfiaknál vagy semlegeseket, vagy pozitívokat.

©

Ugyancsak számít, hogy hol és hogyan követték el a gyilkosságot, ha ez egy vidéki házban történt (ami gyakori helyszín Christie regényeiben), akkor 75 százalékos valószínűséggel nő volt a tettes, ha pedig megfojtották az áldozatot, akkor férfire gyanakodhatunk. De ugyancsak számít, hogy milyen közlekedési eszközök szerepelnek a regényben, illetve az áldozat családi kapcsolatai is.

Ezeket az adatokat algoritmusba foglalták, és az eredmény meglepő: a formula sokkal hamarabb leleplezi a gyilkost, mint ahogy azt Hercules Poirot vagy Miss Jane Marple tenné.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!