szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Agatha Christie születésének 125 évfordulója előtt tisztelegnek belfasti kutatók egy egészen különleges algoritmussal.

Agatha Christie egyike volt a világ legjobb krimiszerzőinek, leginkább azért, mert nehéz volt kitalálni, vajon ki lesz a gyilkos a regényében. Talán maga sem gondolta, hogy akarva-akaratlanul panelekből építkezik – most mindenesetre sikerült egy olyan algoritmust készíteni, ami ezt bizonyítja.

A belfasti Queen’s University kutatói – számolt be róla a The Guardian – Agatha Christie-regényeket vizsgáltak (27-et a 83-ból, olyan klasszikusokat beleértve, mint a Gyilkosság az Orient expresszen vagy a Halál a Níluson), szabályszerűségek után kutatva, és bőven találtak ilyeneket. Ha például nő volt a tettes, akkor a bemutatásakor az írónő inkább negatív szavakat használt, míg a férfiaknál vagy semlegeseket, vagy pozitívokat.

©

Ugyancsak számít, hogy hol és hogyan követték el a gyilkosságot, ha ez egy vidéki házban történt (ami gyakori helyszín Christie regényeiben), akkor 75 százalékos valószínűséggel nő volt a tettes, ha pedig megfojtották az áldozatot, akkor férfire gyanakodhatunk. De ugyancsak számít, hogy milyen közlekedési eszközök szerepelnek a regényben, illetve az áldozat családi kapcsolatai is.

Ezeket az adatokat algoritmusba foglalták, és az eredmény meglepő: a formula sokkal hamarabb leleplezi a gyilkost, mint ahogy azt Hercules Poirot vagy Miss Jane Marple tenné.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!