szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fontos változást is szeptember 1-jére időzített a Google a Chrome-ban. Az egyik a még mindig sokak által használt, de a számítógépet alaposan terhelő Flash-reklámok hanyagolása.

Amit a Google júniusban megígért, az valamikor ma életbe lép: a Chrome bár betölti majd a Flash technológiával készített hirdetéseket – még mindig ilyen a netes reklámok zöme –, de nem indítja el azokat. A Google szerint ugyanis a Flash technológia energiapazarló, visszaél a számítógép erőforrásaival. Aki mégis szeretné megtekinteni a hirdetést, az egy kattintással elindíthatja azt.

A Google azt ígéri, a Chrome igyekszik minél ügyesebben kiválogatni, hogy egy weboldalon mi lehet hirdetés, és a hasznos Flash-tartalmakat továbbra is elindítja majd. Ezzel együtt a mostani változás alighanem az utolsó szög a sokak által régóta idejétmúltnak tekintett, rengeteg sérülékenységet tartalmazó, mégis bőven használatos Flash-tartalmak koporsójában.

©

Az okostelefonoknál már régóta hasonló a helyzet, sőt azok nemhogy nem indítják el, be sem töltik a Flash-tartalmakat – ráadásul nem csak a hirdetésekkel viselkednek így. A mobilos Chrome böngésző és a korábbi androidos alapértelmezett böngésző három éve már egyáltalán nem jelenít meg semmilyen Flash elemet. Steve Jobs már a kezdetektől a technológia ellen volt, így az iPhone-ok beépített Safari böngészője már a kezdetektől ignorálja az energiazabáló Flash-t.

A másik változás hasonlóan felszabadítja a gépek erőforrását és zavarmentessé teszi a Chrome-használatot: a böngésző a háttérben lévő lapok esetében nem indítja majd el az azokon lévő videós-hangos tartalom lejátszását – csak akkor, amikor a felhasználó már valóban az adott böngészőfület nézi.

A Google szerint a változások hatására akár 10-20 százalékkal növekedhet a laptopok üzemideje.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!