szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahol nincs szolgáltatói lefedettség, ott senki sem fog csodát csinálni, de néhány tanács megfogadása segíthet, hogy mindig a lehető legjobb térerővel használhassa telefonját, így ritkábban akadozzon vagy szakadjon meg a telefonhívás és a mobilnet.

1. Mérje fel, hogy pontosan hol milyen a térerő

Első lépésként érdemes felmérni a helyzetet. A térerő pontos értékének kijelzésére androidos készülékeken és iPhone-on is van mód. Egy iPhone-ok esetében a *3001#12345#* karaktersorozatot kell bepötyögni, majd a megnyomni a hívásindítás gombot. Ezzel az eszköz képernyőjének bal felső sarkában megjelenik egy negatív előjellel ellátott szám, aminek mértékegysége decibel milliwatt, vagyis a dBm. Az androidos telefonok esetében ugyanezt a Beállítások /Az eszköz névjegye/Állapot menüpontnál nézheti meg. Az itt található értékek közül a jelerősségre kell figyelni.

Míg a -70 dBm kiváló hálózati erősséget mutat, addig -100 körül már nincs is térerő, tehát minél kisebb (a mínusz miatt egészen pontosan: minél nagyobb) a kijelzett érték, annál nagyobb a térerő.

©

Érdemes lehet körbejárni a lakást, és figyelni, hol milyen értéket mutat a telefon. Jobb ott telefonálni, ahol -70 dBm-hez legközelebbi jelerősséget mér.

2. Nyisson ablakot

Egy épületben állva, vagy egy autóban ülve a jelerősség jóval gyengébb, a falak ugyanis leárnyékolják a készüléket. Ilyenkor érdemes lehet kinyitni az ablakot, és a közelében beszélni, ez ugyanis akár meg is duplázhatja a térerőt.

3. Keresse meg a legközelebbi adótornyot

Ha útközben telefonál, előfordulhat, hogy két adótorony határán sétálgat, így hiába van egy város közepén, elveszhet a térerő. Ilyenkor jöhet jól az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is letölthető OpenSignal nevű alkalmazás, ami megmutatja, a közelben hol vannak az adótornyok és mekkora a hatósugaruk. Az app szükség esetén akár el is navigál a legközelebbi térerőforráshoz.

4. Csatlakozzon újra a hálózathoz

Könnyen lehet, hogy bár egy adótorony közelébe érve elviekben erős jelet kellene fognunk, a hívás minősége továbbra is rossz. Ilyen esetben érdemes eldobni a hálózatot, majd újra megpróbálni csatlakozni: elég, ha néhány másodpercre repülő üzemmódba teszi a készüléket, így amikor az újra kapcsolódni próbál a mobilhálózathoz, nem "ragad le" az előbbi toronynál, hanem a közelben lévő legerősebb jelűre fog csatlakozni.

5. Figyeljen a töltöttségre

A tippeket összegyűjtő Grant Thompson szerint a gyenge térerőt az is okozhatja, hogy túlságosan alacsony a telefon töltöttsége. Hogy aksija kicsit tovább tartson ki, itt találhat néhány telefontöltési tanácsot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Filmre vehetik, ahogy Barack Obama megkapja a koronavírus elleni oltást

Filmre vehetik, ahogy Barack Obama megkapja a koronavírus elleni oltást

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba, a jövő héten kezdődhet az oltás

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba, a jövő héten kezdődhet az oltás