szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg folyékony sós vizet találtak a Mars felszínén - jelentették be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA magyar idő szerint hétfő délután.

A NASA műholdképeinek tanulmányozásakor a vörös bolygó felszínén sötét csíkokat fedeztek fel, amelyekről azt feltételezik, hogy azokat folyékony víz okozta a lejtős részeken, méghozzá sós víz. Utóbbi azért fontos, mert a só megváltoztathatta a víz fagyás- és párolgási pontját, annyira, hogy az folyékony maradhasson.

A folyékony víz nyomait már négy-öt éve felfedezték, de alapos vizsgálatokra és újabb adatokra volt szükség ahhoz, hogy ezt hitelesen bizonyítani tudják - magyarázták a hétfői bejelentésen.

©
©

A Marson nem először fedeztek fel vizet: a szakemberek évek óta tudják már, hogy a bolygó egyes részein fagyott állapotban van víz, többnyire kisebb pocsolyában. Sokáig azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy folyékony víz is található ott. Ha most valóban azt találtak, akkor ez áttörést jelenthet a lehetséges marsi életformákkal kapcsolatos kutatásokban.

A friss adatok alapján megállapították még, hogy magas lehet a levegő nedvességtartalma, és a talaj nedvességtartalma is nagyobb a bolygón, mint eddig gondolták.

A NASA színes grafikát is közzétett, amelyen a Marson felfedezett csíkokat szemléltetik. A képen a barna vonalak lehetnek a víznyomok.
©

Egyelőre nem tudni, honnan származhat a marsi víz, de több feltételezés is van az eredetéről. Kiolvadhatatott például a Mars felszínén lévő jégből, lecsapódhatott a légkörből, származhat a talajból vagy esetleg valamilyen feltörő vízforrásból.

Folyékony víz korábban is lehetett már az eddig száraznak hitt Marson, az ottani völgyeket és kanyonokat valószínűleg víz formálta ugyanis.

A NASA kutató már áprilisban bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Mars talajában lévő só képes lehet nedvességet kivonni a légkörből, és éjszakánként így keletkezhetnek a kisméretű pocsolyák. Feltételezik azt is, hogy a Marson valaha a Földön lévő Atlanti-óceánhoz hasonló tenger lehetett.

A NASA-nál egyébként meglehetősen sűrű volt a hétfő: a marsi folyékony vízről szóló bejelentés előtt indítottak útnak egy pilóta nélküli japán teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomásra. A műveletet élőben közvetítették a NASA oldalán. A HTV-5 jelölésű jármű ellátmányt és vizsgálatokhoz szükséges eszközöket visz az űrállomásra.

A folyékony sós vízről szóló angol nyelvű összefoglaló itt érhető el a NASA oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Jonas Jonasson: "A bosszú sokszor az első lépés a háborúhoz"

Ónos eső is érkezhet este Magyarországra

Ónos eső is érkezhet este Magyarországra