szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egy dolog, hogy wifihálózatot is adhat egy felkapcsolt LED-lámpa, de a netkapcsolat még gyors is – ezt bizonyították először nyilvánosan a már anyagi támogatással is rendelkező skót kutatók, akik a különleges technológiával oda juttatnának kiváló internetkapcsolatot, ahol egyébként nincs rá lehetőség.

Az elmúlt években csak ígéreteket lehetett hallani a wifit helyettesítő LiFi-ről, amelynek lényege, hogy a LED-lámpa jeleivel működik vezeték nélküli internetes hálózat. Ennek a napenergiás, továbbfejlesztett változata pedig mindössze másodpercenként nagyjából hét megabites sebességet ért el a hírek szerint, így a technológiát kezdtük elfelejteni.

A skót fejlesztők viszont sokat dolgoztak és meg is lett az eredménye, hiszen Londonban megtartották az első nyilvános bemutatót, ahol igazoltan a lámpából nyert kapcsolattal kapott netet egy offline számítógép. Nem is akármilyet: körülbelül 50 Mbps sebességűt, ami bármelyik mai háztartásban megállná a helyét. Éppen ezért a nyilvános teszten egy filmet streameltek a laptopon, ami tényleg látványos fejlődés.

Kiderült, hogy két-három éven belül el lehet kezdeni a LiFi forgalmazását, köszönhetően angliai és skót befektetőknek, akik 1,5 millió fonttal támogatják a további fejlesztést és piacra dobást. Ez persze nem is csoda, hiszen a fejlődő régiókban nagy igény van hasonló szolgáltatásokra. Ilyen például a Facebook ingyenes műholdas internete, amellyel ellentétben viszont a LiFi nem egy korlátozott elérést biztosít.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval

Új rekord: 55 percig drifteltek egy elektromos Porschéval