szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hárompontos tervet közölt a NASA, amely szerint a 2030-as években embert küldenének a vörös bolygóra.

"Úton vagyunk a Mars felé" - idézi a NASA jelentését és a terveket az amerikai NBC News. A NASA terve azonban többről szól, az odajuttatott emberek olyan körülményeket teremtetének, amely lehetőséget biztosít a folyamatos otttartózkodásra.

Az első lépésben kiterjesztenék a Nemzetközi Űrállomáson folytatott kutatásokat, amely az űrben való hosszú idejű tartózkodásra élettani hatásaira vonatkozna. Emellett folytatják a Space Launch System, azaz az űrbeli rakétakilövési rendszer fejlesztését, amely a leggyorsabb űrbeli utazást tenné lehetővé.

Második lépésben a NASA Hold-körüli feladatokkal küldene űrhajósokat az égitesthez, gyakorolhatóváv válnának a fel- és leszállások idegen bolygón, valamint a Hold-körüli pályáról aszteroidákat is befognának robotokkal, így hamarabb tanulmányozhatóvá válnának, mint a Föld körül, ez 2025-ben már megvalósítható a tanulmány szerint.

Végső lépésben pedig asztronautákat küldenének a Mars mellé, megfelelő mérések és tanulmányozás után pedig landolnának a bolygón. A tervek szerint vissza is térnének az oda utazók, azonban olyan körülményeket szeretnének teremteni, hogy folyamatos lehessen a bolygón az ember jelenléte. Ez leghamarabb 2030-ra tervezhető, de az évtized során mindenképp szeretnének embert küldeni a bolygóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától