szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltoztatta a Sony a vízálló telefonjaival kapcsolatos álláspontját: ne tegyük vízbe őket.

Meglepő előírást tesz Xperia vízálló telefonjaira a Sony Mobile – hívta fel rá a figyelmet az Xperia blog. Annak ellenére, hogy ezek a telefonok megkapták az IP86-os víz- és porállósági minősítést, a Sony szerint nem lehet víz alatt használni ezeket. Support oldalán két helyen is található erre utalás. Az egyiknél arról van szó, hogy nedves körülmények között ugyan jól lehet fotózni ezekkel a készülékekkel, víz alatt azonban ne használjuk a telefont.

Ezt később meg is magyarázzák: az IP minősítés laboratóriumi körülmények között, standby módban történik, tehát egészen más körülmények között, mintha víz alatt ügyködnénk az eszközzel, fotókat készítenénk, mondjuk úszás közben.

Sony Xperia Z3: vízben is jól bírja. Vagy mégsem?
©

Hasonló figyelmeztetést találunk egy másik helyen is a kommentek között (az Xperiától), amiből kiderül, egy víz alá tett telefont számos olyan hatás érheti, amelyet nem próbáltak laboratóriumban (például a víz mozgása, a víz nyomásának változása), szóval itt sem ajánlják a víz alatti használatot. Az Xperia Z5 termékoldalán is csak annyiról van szó, hogy nem gond, ha egy kis esőben használjuk a telefont.

Összességében mégis kicsit meglepő a Sony irányelv ilyen változása, hiszen az Xperia Z3-at bemutató oldalon még az olvasható, hogy akár másfél méteres vízben, 30 percig is lehet használni a készüléket. Valószínű, hogy több reklamáció érhette korábban a Sonyt, ezért módosította előírásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!