szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Imperial Spherificator szinte bármit apró, kaviárszerű gyöngyökké alakít. Ha a vacsoránál nem csak az étel íze fontos, hanem a különleges látvány is, ezzel meggyőző lehet a végeredmény.

Az 1980-as évek vége óta létezik a molekuláris gasztronómia, az utóbbi években pedig Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk vele. Lényege, hogy az ételeket nem hagyományos módon, hanem a fizikai és a kémiai folyamatok gyakorlati alkalmazásával készítik el, így a szokásos állag, kinézet és tálalási forma helyett egy egészen egyedi kreáció kerül az asztalra. Ilyen például az, amikor egy hús mellé járó szószt nem folyékony, hanem apró, zselészerű golyók formájában tesznek a tányérra.

Kelp Caviar

Az Imperial Spherificator egy olyan eszköz, ami az elkészítéssel járó bonyolult folyamatot egyszerűsíti le. A készülék segítségével a frissen vásárolt és előkészített ételekből bárki képes ehető gyöngyöket készíteni. Az alapanyagokat elég összeturmixolni és beízesíteni, majd az így kapott folyékony szószt a gépbe önteni. Az eszköz egy szűk keresztmetszetű csövön keresztül szép lassan adagolja a benne lévő tartalmat, így könnyűszerrel lehet azonos méretű golyókat készíteni.

Kelp Caviar

Az Imperial Spherificatorhoz jelenleg 175 dollárért (kb 49 ezer forint) lehet hozzájutni, ezért cserébe nem csak a kütyüt, hanem az elkészítéshez szükséges többi felszerelést (alginátport és kalcium-kloridot) is megkapja a rendelő. Ahhoz ugyanis, hogy a gyöngyök elkészüljenek, egy ezekből álló keveréket is készíteni kell, a gépben lévő szószt pedig abba kell beleengedni. Az első készülékeket 2015 novemberére ígérik a fejlesztők.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!