szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriási pénzek a háttérben, rejtélyes vezérigazgató – hónapok óta egy titokzatos cégről beszélnek, amelyik állítólag elektromos autókat fog gyártani. Most már arról is pletykálnak, ki állhat mögötte.

Képzeljék el, hogy egyszerre csak előbukkan valósággal a semmiből egy cég, és egymilliárd dollárért akar építeni gyártóüzemeket. Ez a titokzatos cég a Faraday Future, amely – nagy csendben – még tavaly kezdte meg a működését Kaliforniában egy korábbi Nissan kutatási létesítmény helyén. Mára 400 alkalmazottja van, és az év végéig 500 munkavállalóval számolnak.

Egymás után csábítják el a Ferrari, a Ford, a BMW, a Tesla, a General Motors, a Google, a SpaceX és a Facebook legjobb embereit. Többek között a BMW i8 vezetőtervezője, a SpaceX akkumulátor-specialistája, a Ferrari egyik korábbi tervezője igazolt hozzájuk.

Ami igazán érdekes, az a vezérigazgató személye, erről ugyanis semmit sem lehet tudni, bár többen azt feltételezik, egy volt Apple-alkalmazottról lehet szó. A cég honlapján néhány státus már fel van tüntetve, és van egy „szóvivőjük” is, Nick Sampson vezető alelnök, aki korábban – nem meglepő módon – épp a Teslánál volt igazgató.

©

A Faraday Future Kaliforniában, Nevadában, esetleg Grúziában vagy Louisianában akar gyártóüzemeket létrehozni. Az első autójuk állítólag már 2017-re kész lesz, és az akkumulátora 15 százalékkal erősebb lesz a Tesla Model S-énél, így majdnem 500 kilométerig elmegy egy feltöltéssel. A kérdésre, hogy honnan a pénzügyi háttér, a szóvivő csak annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy bizalmasan kezelik partnereik adatait.

Nem véletlen, hogy ennyi titokzatosság felkelti a figyelmet, és egyre több helyről hallani, hogy a Faraday Future mögött nem más, mint az Apple áll. Az almás cég is tervezi, hogy sajátmárkás járművel rukkolna ki, és egy ilyen projektet nehéz lenne titokban tartani, jól jöhet tehát egy „előretolt helyőrség”. Sokan abban is bizonyítékot látnak, hogy épp most vásárolt meg az Apple egy óriási földterületet Kaliforniában, kétszer akkorát, mint amelyiken a Campus 2 épül. Még Elon Musk, Tesla-vezér szavai is alátámaszthatják az értesüléseket, aki szerint az Apple nagy pénzeket bevetve „lopja el” az alkalmazottaikat.

Mindenképpen érdekes a szituáció, még akkor is, ha – bár ez elég hihetetlen – a nagy titkolózás csak jól végrehajtott csel a Faraday Future részéről. Akár így, akár úgy, nehéz napok jöhetnek a Teslára, hiszen feltűnt az első igazán komolyan vehető rivális.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Hazája is elítéli a nizzai merénylő tettét, vizsgálat indul Tunéziában

Hazája is elítéli a nizzai merénylő tettét, vizsgálat indul Tunéziában