szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A repülőgépek szerelmeseinek igazi csemege az amerikai légierő videója.

A Lockheed U-2 "Dragon Lady" névre keresztelt gép az USA történetének egyik legizgalmasabb kémrepülője. Nem csak teljesítménye, múltja miatt is, a gépet ugyanis a második világháború után azért készítették, hogy meg tudják figyelni a szovjeteket. A repülőből alig 100 darab készült, az egyik pilótafülkéjébe pedig nemrég több kamerát is szereltek, hogy bárki megnézhesse, a felszállástól a landolásig hogyan is néz ki a pilóta szemszögéből a repülés.

A U-2 képes elérni a sztratoszférát is, a hatótávolsága több mint 10 ezer kilométer, végsebessége pedig 690 km/h. Ennek ellenére komoly presztízsveszteség érte a CIA-t akkor, amikor 1960-ban Francis Gary Powers 22 kilométer magasban lévő gépét lelőtték az oroszok. A veszteséget a következő években továbbiak követték, ám ennek ellenére nem álltak el a 400 millió dolláros gép gyártásától.

A repülő leginkább egy vitorlázó gépre hasonlít, amire sugárhajtóműveket szereltek. A landolás sem egyszerű, az egyszemélyes pilótafülkéből ugyanis alig lehet kilátni, így a leszállásnál egy autós segítőtől, rádión keresztül kap segítséget a pilóta, hogy mikor és hogyan tegye le a gépet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal