szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy technológiai vállalatok már nem csak azt szeretnék, ha az ő termékeikre költenénk el pénzünket, hanem azt is, ha bárhol is vásárolunk, az ő rendszerükön keresztül tennénk. Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay – itt a Minden Pay-korszak.

Még be sem igazán indult a “hagyományos” okostelefonos fizetés, de a szerencsésebb országokban már egy következő, még kényelmesebb módját használják a digitális fizetésnek: elég csak az okosórát odatartani a terminálhoz. És ez jó eséllyel még csak a kezdet, legalábbis ha összekombináljuk a fontos szereplők terveit. Miközben a tech vállalatok azt szeretnék, hogy egyre több eszközünk okos legyen, a fizetési piac egyik domináns szereplőjeként a MasterCard azt szeretné, hogy a jövőben minden internetképes készülék egyben fizetőeszköz is legyen. A két tervet egymás mellé helyezve nem nehéz megjósolni, mi vár ránk – illetve már nem is csak vár, hiszen tőlünk nyugatabbra már használják is az IT óriások megoldásait.

Apple Pay

A nagyok közül elsőként az Apple jelentette be saját fizetési megoldását. A bő egy éve működő rendszer jelenleg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, valamint néhány napja Kanadában és Ausztráliában érhető el. Az ottani felhasználók iPhone 6 vagy újabb telefonjukkal, illetve akár Apple Watch órájukkal is fizethetnek, elég csak odatartani a készüléket a terminálhoz. A fizetés közbeni azonosítás egy kvázi PIN kóddal, vagy ami még biztonságosabb, az azt kiváltó ujjlenyomattal is történhet. A háttérben zajló azonosítást a MasterCard digitális engedélyezési szolgáltatása (MDES) végzi – érdekesség, hogy ugyanez igaz a Google és a Samsung platformjára is.

Samsung Pay

Talán nem meglepő, hogy ami az Apple-nek van, azt nem sokkal később a Samsung is kínálja – legyünk őszinték, időnként ez fordítva sem meglepő –, így van ez a digitális pénztárcával is. A dél-koreai vállalat nem házon belül fejlesztett, helyette 2015 februárjában felvásárolták a mobilfizetési rendszert fejlesztő LoopPayt, szeptembertől pedig már el is indult a Samsung Pay.

Az Galaxy S széria 6-os és a Note sorozat 5-ös telefonjaival használható szolgáltatás érdekessége, hogy az Apple megoldásával ellentétben nem csak NFC-képes (PayPass-képes) termináloknál használható, hanem a hagyományos, kártyalehúzos helyeken is. A Samsung rendszere ugyanis az NFC mellett az MST (Magnetic Secure Transmission, mágneses biztonsági átvitel) technológiát is támogatja. Az utóbbi modul képes emulálni a mágnescsíkos bankkártya jelét, és ezt küldi át a terminálnak, ami aztán úgy érzékeli, hogy lehúzták rajta a kártyát.

Az egyérintéses (vagy érintésmentes) fizetésre alkalmas terminálok egyre csak terjednek – Magyarországon nagyjából minden második készülék ilyen –, néhány éven belül jó eséllyel mindenhol ilyen lesz, addig is a Samsung Pay mágnescsík-emuláló megoldása valós előnyt jelenthet az Apple-féle rendszerrel szemben. Legalábbis az USA-ban, a rendszer ugyanis egyelőre csak ott működik.

Android Pay

A nagyok közül legutóbb a Google szállt be a versenybe – igaz, néhány éve bizonyos értelemben a legelsők is voltak. A 2011-ben elindított Google Wallet azonban nagyon megelőzte a korát, így akkori formájában mobilos pénztárcaként tulajdonképpen elbukott. Az idén májusban bejelentett Android Pay azonban már jókor jött: mivel most éppen mindenki ilyen szolgáltatásokat vezet be, a Google-nek milliárdnál is több androidos telefon felett van némi hatalma, szinte garantált az Android Pay sikere.

A Google-féle megoldás szinte mindenben az Apple Pay-hez hasonlít: mágnescsík-támogatás nélküli, NFC-alapú, (androidos) okosórákon is használható és támogatja az ujjlenyomatos azonosítást, konkurense azonban mégsem annak lesz. Az ugyanis már a fizetés előtt lejátszott kör, hogy valaki milyen telefonnal rendelkezik (androidos vagy iPhone), és nem túl valószínű, hogy a közeljövőben bárki is a fizetési platform alapján válasszon mobilt. Így aztán, ha iPhone-ja van, akkor biztosan az Apple Payt fogja használni, ha viszont androidos készüléke van, akkor jön a kérdés: az Android Payt válassza, vagy a telefont gyártó cég által kínált Gyártói Payt?

Ez utóbbi kérdés ráadásul nem csak a Samsung mobiljait tulajdonlóknál fog felbukkanni, hamarosan ugyanis mobilfizetési megoldást indít a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó Huawei, vagy például az LG is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Bodolai és a volt indexesek is folytatják a tanítást az ELTE-n

Bodolai és a volt indexesek is folytatják a tanítást az ELTE-n